Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju

Veći dio istraživanja fokusiran je na funkciju i regulaciju središnjeg i perifernog serotoninskog sustava, a područje znanstvenog interesa kreće se od regulacije gena, preko stanične i međustanične signalizacije do ponašanja životinje. Drugi smjer istraživanja obuhvaća patofiziologiju cerebrospinalnog likvora na eksperimentalnoj i kliničkoj razini.

Laboratorij za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju

Glavno područje našeg istraživanja su različiti aspekti patofiziologije serotonina (5-hidroksitriptamin, 5HT), a usmjereno je na neurokemijske i molekularne studije serotoninskih sinaptičkih proteina – transportera, enzima i receptora, s naglaskom na istraživanja serotoninskog prijenosnika (5HTT) kao ključnog regulatora serotonergične aktivnosti. Cilj istraživanja je upoznati ulogu serotoninskog sustava u različitim biološkim procesima, od bazičnih, na razini stanice, pa do onih vezanih za funkcioniranje organizma u cjelini, kao što su emotivne i spoznajne funkcije, razvoj jedinke, međuodnos središnjeg i perifernog serotoninskog sustava, njihova interakcija sa ostalim sustavima (imunim, cirkulatornim, skeletnim itd).

Fundamentalna istraživanja većim dijelom se provode na originalnom eksperimentalnom modelu štakora sa konstitucijski promijenjenom homeostazom centralnog i perifernog serotonina: Wistar-Zagreb 5HT štakor. Model je razvijen u našem laboratoriju selektivnim odabirom životinja prema ekstremnim vrijednostima aktivnosti perifernog serotoninskog transportera, a sadašnji fokus istraživanja obuhvaća neurokemijsku, molekularnu i bihevioralnu karakterizaciju sublinija s ciljem upoznavanja kompenzacijsko/adaptacijskih mehanizama nastalih kao odgovor na konstitucijski promijenjenu funkciju serotoninskog transportera. Dio istraživanja koji se odnosi se na ulogu serotonina u staničnim procesima provodi se na primarnim staničnim kulturama i relevantnim staničnim linijama.

Klinička istraživanja su translacijskog karaktera, a obuhvaćaju neurokemijske studije trombocitnih serotoninskih parametara i genetičke studije sinaptičkih serotonergičkih proteina u odabranim patološkim stanjima (alkoholizam, autizam, suicidalnost, migrena, epilepsija i dr.). U sklopu istraživanja oblikovane su genske (DNA) i tkivne (krv, likvor) banke normalnih i patoloških humanih uzoraka.

Drugi smjer istraživanja u Laboratoriju za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju obuhvaća studij hidrodinamike cerebrospinalne tekućine. Originalni pristup istraživanju na in vivo modelu ogleda se u razradi inovativnih kiruških pristupa koji su doveli do novo-predloženog koncepta fiziologije likvora. Jedan od ciljeva ovih istraživanja je i razumijevanje patoloških stanja kao što su hidrocefalus i edem mozga.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.