Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2018.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen

Glavni istraživač

Učestalost malignih oboljenja u razvijenim zemljama svijeta sve više raste. Uz kirurško odstranjenje tumora i radioterapiju, kemoterapija je još uvijek jedan od najčešćih načina liječenja. Kod najvećeg broja tumora koriste kombinacije dva ili više lijekova tzv. kokteli koji ciljaju više različitih molekula te time omogućuju veću uspješnost liječenja. Kako bi se još dodatno poboljšala efikasnost koktela s dva lijeka, jedan od najnovijih pristupa je upotreba tzv. hibridnih molekula. One se sastoje od dva kovalentno vezana lijeka čime se postiže kombiniranje farmakoloških karakteristika svakog od lijeka zasebno pa čak i superiorni sinergistički efekt.

Statini (kao lovastatin, simvastatin, mevastatin itd.) su inhibitori 3-hidroksi-metilglutaril (HMG) CoA reduktaze koji se već godinama koriste za liječenje hiperkolesterolemije te su jedni od najraširenije korištenih farmaceutskih spojeva u svijetu. Nadalje, pokazano je da ovi lijekovi smanjuju rizik od zastoja rada srčanog mišića, moždanog udara i nastajanja bolesti perifernih krvnih žila. Međutim, statini također inhibiraju sintezu različitih metabolita, posebice izoprenoida, koji su supstrati post-transkripcijskih modifikacija mnogih proteina. Ti među-produkti su bitni u različitim esencijalnim funkcijama stanica, pa se pokazaloin vitroda statini imaju i antitumorski učinak na različite stanice tumora, kao leukemije ali i solidnih tumora, zbog antiproliferativog i antipoptotkosg djelovanja. Do danas je utvrđeno da kombinacija statina s antitumorskim lijekovima daje aditivni efekt u predkliničkim modelima pokazujući osim poboljšanog djelovanje lijeka, i smanjenu pojavu nepoželjnih popratnih pojava.

Cilj ove suradnje je ispitivanje biološke aktivnosti novih koordinacijskih spojeva temeljenih na prijelaznim metalima (Pt, Ru, Ir, Os). Poseban naglasak će biti na spojevima platine (II) i platine (IV) sa statinima kao moguća alternativa koktelima. Ovom suradnjom će se na posve nov način od dvije postojeće uspješnice, cisplatine i statina, kreirati spojevi koji će tek ulaskom u stanicu postati aktivni. Prednost ove strategije pred drugima je u tome da su pojedine aktivne tvari koje će se koristiti u sintezi već odobrene od strane FDA za kliničku upotrebu. Strategija sinteze novih, potencijalnih lijekova iznesena ovim prijedlogom, ukoliko se pokaže uspješnom, predstavljat će izuzetan doprinos kemoterapiji. Kao potvrda navedenom je nedavno objavljena studija o antitumorskoj uspješnosti spoja nastalog kombinacijom aspirina i cisplatine [Angew. Chem. Int. Ed. 2014, 53, 1963-1967].

Fakulteta za kemiju i kemijsku tehnologiju Sveučilišta u Ljubljani i IRB sklopili su 2001. god. sporazum o zajedničkoj suradnji. U međuvremenu je dugogodišnja suradnja laboratorija u ispitivanju djelovanja novosintetiziranih spojeva rezultirala brojnim znanstvenim radovima i jednim patentom.

Laboratorij za staničnu biologiju i prijenos signala

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.