Prijeđite na glavni sadržaj

ONE – Istraživanje i razvoj obroka za preživljavanje nove generacije (IRI 2 OP- KK01.2.1.02.0090)

Glavni istraživač

Kategorija
Ostali projekti
Iznos financiranja
9624108
HRK
Datum početka
17.8.2020.
Datum završetka
17.8.2023.
Status
Aktivan
  • Nositelj projekta:  ATLANTIC CEDEVITA d.o.o.
  • Projektni partner:  Institut Ruđer Bošković
  • Ukupna vrijednost projekta:  9.624.108,59 kn
  • Ukupni prihvatljivi troškovi:  9.494.262,88 kn
  • EU udio u financiranju projekta:  6.017.755,88 kn
  • IRB dio projekta: 2.642.157,26 Kn
  • Razdoblje provedbe projekta:  17.08.2020.-17.08.2023.
  • Voditelj projekta  ATLANTIC CEDEVITA d.o.o:  Sanjin Weihnacht   

Tvrtka ATLANTIC CEDEVITA d.o.o je u suradnji sa IRB om  provodi projekt „ONE – Istraživanje i razvoj obroka za preživljavanje nove generacije“. Projekt se provodi u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“.

Sažetak

Istraživanjem trenutačnog stanja na tržištu hrane, uočen je nedostatak optimiziranih obroka za preživljavanje. Obroci za preživljavanje koji se trenutno nude na tržištu u pravilu imaju ograničen energetski sadržaj, prvenstveno se sastoje od ugljikohidrata (šećera) i masti, većeg su volumena, specijalizirani su za isključivo jednu vrstu korisnika, gotovo uvijek ih je neophodno konzumirati s adekvatnom količinom vode itd. Drugim riječima, pregledom tržišta nije pronađena hrana za preživljavanje u obliku komprimirane tablete s proteinima, male mase – veličine jednog zalogaja.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Cilj projekta je razviti obrok za preživljavanje nove generacije, u formi komprimirane tablete na bazi ugljikohidrata i biljnih proteina, superiornih nutritivnih i organoleptičkih karakteristika namijenjen korištenju u životno ugrožavajućim situacijama. Navedeno će rezultirati povećanjem konkurentnosti tvrtke na globalnom tržištu dodataka prehrani.

Voditelj projekta (IRB)

  • dr. sc. Tihomir Balog.

Istraživački tim  (IRB)

  • dr. sc. Sandra Sobočanec
  • dr. sc. Marijana Popović Hadžija
  • dr. sc. Ivanka Jerić
  • dr. sc.Lidija Brkljačić
  • dr. sc. Ivo Piantanida
  • dr. sc. Nataša Šijaković Vujičić
  • dr. sc. Mario Cindrić
  • dr. sc. Amela Hozić
  • dr. sc. Mladen Paradžik
  • dr. sc. Ivana Fabijanić
  • Iva Pešun Međimorec teh.

Sažetak projekta IRB

Tijekom istraživanja bit će kreirano nekoliko formulacija obroka za preživljavanje. Odabrane formulacije podvrgnut će se kvalitativnim i kvantitativnim testovima stabilnostina Institutu Ruđer Bošković. Provedba testa stabiliteta te kvantitativna i kvalitativna analiza nove formulacije obroka za preživljavanje  provoditi će se upotrebom Climacell komora i UV/VIS-spektrometra na Zavodu za organsku kemiju i biokemiju IRBa.

Prilikom određivanje stabilnosti uzorka nove formulacije (obrok za preživljavanje) primjeniti će se „Standardni i ubrzani protokol u Climacell komorama. Kvantitativna i kvalitativna analiza  dodatno će se provoditi upotrebom kromatografskih metoda, i to testiranje kemijskog sastava nove formulacije sa HPLC Agilent 1200 spektrometrom mase sa DAD detektorom i trostrukim kvadripolom Agilent 6420.

Naposljetku iste analize dodatno će se potvrditi upotrebom ESI-TOF i/ili MALDI metodologije sa kvantitativnom analizom aminokiselinskog sastava nove formulacije obroka za preživljavanje.

Na Zavodu za molekularnu medicinu IRBa provoditi će se in vivo i ex vivo ispitivanja na eksperimentalnim životinjama, u smislu hranjenje životinja novom formulacijom obroka za preživljavanje,  kao i testovi izdržljivosti u kontrolnim životinjama i nakon hranjenja formulacijom obroka za preživljavanje. Testovi izdržljivosti uključuju test trčanja po traci, test snage i test aktivnosti.

Naposljetku odrediti će se razina glukoze u krvi (GUK) u kontrolnim životinjama i u životinja nakon hranjenja novo formulacijom. 

one

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.