Prijeđite na glavni sadržaj

Utjecaj kolagena modificiranog produktom lipidne peroksidacije na rast i diferencijaciju matičnih stanica karcinoma dojke

Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2012.
Datum završetka
31.12.2013.
Status
Završen

Glavni istraživač

Unatoč velikom napretku u ranoj dijagnostici i liječenju tumora u nekoliko zadnjih desetljeća, tumor dojke je jedan od vodećih uzroka oboljenja i smrtnosti kod žena, najčešće zbog metastaziranja primarnih tumora. Jedan od mogućih uzroka ovome je metastaziranje frakcija stanica sličnih matičnima, nazvanih tumorske matične stanice (eng. cancer stem cells, CSC), koje se smještaju u koštanu srž. Jedan od važnih faktora koje upravljaju sudbinom matičnih stanica općenito, pa tako i tumorskih, je njihov mikrookoliš. Stoga je potrebno proučiti kako mikrookoliš i njegove modifikacije, posebno one oksidacijske prirode, utječu na rast i diferencijaciju ovih malignih stanica.

Zavod za molekularnu medicinu

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.