Prijeđite na glavni sadržaj

Mikrosatelitna nestabilnost (MSI i EMAST) u molekularnom profiliranju sporadičnih karcinoma debelog crijeva

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
15.5.2017.
Datum završetka
14.5.2021.
Status
Završen

Glavni istraživač

Zloćudni tumori predstavljaju jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Karcinom debelog crijeva je jedan od najčešćih zloćudnih tumora i jedan od vodećih uzroka smrti od raka u zemljama razvijenog svijeta. Najveći broj karcinoma debelog crijeva javlja se u sporadičnom obliku, a nastaje kao posljedica stupnjevitog procesa tijekom kojeg kao posljedica stečenih mutacija nastaje zloćudni invazivni tumor.

Poznato je da mikrosatelitna nestabilnost (MSI) kao i mikroRNA (miRNA) koje reguliraju ekspresiju gena također imaju ulogu u tumorigenezi ovog tumora. EMAST (od engl. Elevated Microsatellite Alterations at Selected Tetranucleotide repeats) je oblik mikrosatelitne nestabilnosti čiji je nastanak potaknut upalom, a koji utječe na napredovanje tumorske bolesti.

Rezultati naših prijašnjih istraživanja ukazuju na ulogu upalnih citokina u tumorigenezi karcinoma debelog crijeva. Ovim ćemo projektom istraživanja proširiti na inflamasom NLRP3 za kojeg je pokazano da utječe na tumorigenezu s upalom povezanih gastrointestinalnih tumora.

Cilj ovog projekta je ispitati mikrosatelitnu nestabilnost tipa MSI i EMAST u sporadičnim karcinomima debelog crijeva te rezultate korelirati s kliničko-patološkim karakteristikama tumora i oboljelih. Tumore ćemo molekularno profilirati s obzirom na učestalost i distribuciju MSI i EMAST te mutacija u genima koji kodiraju molekule ključnih signalnih puteva (KRAS/BRAF, PIK3CA, p53). Rezultati će također biti korelirani s naslijeđenim genetskim profilima oboljelih temeljenim na polimorfizmima inflamasoma NLRP3 i citokina kao i s ekspresijom gena od interesa na razini mRNA, miRNA i proteina.

Očekujemo da će rezultati istraživanja doprinjeti rasvjetljavanju molekularne osnove sporadičnih karcinoma debelog crijeva, te naći primjenu u praćenju i liječenju oboljelih.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.