Prijeđite na glavni sadržaj

Nekovalentne interakcije u dizajnu novih fotoosjetljivih molekula

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
929.000,00
HRK
Datum početka
1.9.2014.
Datum završetka
31.8.2018.
Status
Završen
Više informacija

Projekt se bavi sa dva ključna cilja istraživanja u Europskoj uniji: očuvanje energije i okoliša. Znanstveni pristup temelji se na kombinaciji teorijskog i eksperimentalnog znanja i iskustva suradnika, a uključuje kvantno-kemijske izračune i modeliranje u molekularnom dizajnu, kemijske sinteze i proučavanje fizikalno-kemijskih svojstava sustava dobivenih kroz samoudruživanje putem nekovalentnih interakcija (slika 1). Projekt je multidisciplinaran, pokriva teme iz fizikalno-organske, supramolekularne i računalne kemije, fotofizike i znanosti o materijalima.

NoncoFoto_1

Cilj projekta je proučavanje temeljnih fizikalno-kemijskih svojstava supramolekularnih sustava izgrađenih pomoću nekovalentnih interakcija (NC) - vodikove veze i metal-ligand koordinacije. Ciljevi su:

a) Sinteza i strukturna karakterizacija funkcionaliziranih bis-kromofornih molekularnih sustava koji posjeduju gvanidinske, (tio)urea i karboksilatne funkcionalnosti korištenjem novih ekološki prihvatljivih metoda sinteze;

b) detaljan uvid u temeljne mehanizme kako NC veze posreduju u procesima pobuđenog prijenosa energije sa jednog na drugo mjesta unutar kromofornih sklopova;

c) Analiza utjecaja gvanidinske i (tio)uree funkcionalnosti njihovih kompleksiranja aniona na spektroskopska svojstva;

d) Istraživanje novih sklopova temeljenih na NC interakcija i utjecaj različitih medija;

e) Razvoj modela heterogenih foto-osjetljivih katalitičkih materijala;

f) Izgradnja složenih multikromofornih supramolekularnih sustava.

Rezultati temeljnih istraživanja provedenih u okviru ovog projekta će obogatiti razumijevanje fizikalno-kemijskih čimbenika u procesima prijenosa elektrona u supramolekularnim sustava izgrađenih od DA parova preko nekovalenentnih vodikovih i metal-ligand (ML) koordinacijskih veza. Očekuje se da će rezultati omogućiti dizajniranje novih fotoaktivnih sustava sa stabilnijim stanjem odvojenih naboja i manjem doprinosu procesu rekombinacije naboja. U dugom roku, rezultati bi se mogli mogu primijeniti u tehnološkom razvoju, uključujući fluorescentne senzore u biomedicini, organske fotonaponske sustave, molekularnu elektroniku i heterogene katalizatore. Osim toga, modifikacija klasičnih sintetičkih postupaka će dovesti do ekoloških sintetskih protokola, koji imaju veliki potencijal primjenjivosti za industrijske procese. Trening mlađih znanstvenika (i doktorskih i postdoktorskih) i širenje rezultata su važni aspekti projekta. Znanje koje studenti dobiju tijekom rada na projektu će povećati mogućnost njihova zapošljavanja u industriji ili akademskim institucijama.

Ostali suradnici

Zoran Glasovac, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208
1657

Ivana Antol, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Vjekoslav Štrukil, dr.sc.

V

Š

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Tomislav Portada, dr.sc.

Znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1210
Interni broj:
1306

Pavle Trošelj

P

T

Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Iva Jušinski

I

J

Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Anamarija Briš, dr.sc.

Poslijedoktorand
Interni broj:
1208
1791

Ante Pupačić

A

P

Viši tehničar
Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Mateja Đud

M

Đ

Tel:
+385 1 456 1008
Interni broj:
1208

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.