Prijeđite na glavni sadržaj

Početak izrade diplomskog rada na mehanokemijskim reakcijama

05. travnja 2011. - Nove ekološki prihvatljive sintetske tehnike koje se koriste u Laboratoriju za fizikalno-organsku kemiju pobudile su interes univ. bacc. chem. Borisa Bartoleca studenta diplomskog studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kolega Bartolec je odlučio svoj diplomski rad izraditi u našem Laboratoriju da bi svoja dosadašnja iskustva u organskoj sintezi proširio upoznavanjem mehanokemijskih reakcija. Sintetizirati će metalne katalizatore primjenom mljevenja uz prisustvo malih količina otapala ("liquid assisted grinding") te ispitati mogućnost njihovog korištenja u [2+2]cikloadicijskim reakcijama alkina i norbornenskih derivata u čvrstoj fazi. Rad će biti izrađen u okviru projekta"Host-Guest" međudjelovanja u policikličkim sustavima voditelja dr. sc. Davora Margetića, a neposredni voditelj rada biti će dr. sc. Vjekoslav Štrukil.

 

Interes univ. bacc. chem. Borisa Bartoleca prema kemiji usađen je već u osnovnoj školi u Novom Marofu i srednjoj školi u Varaždinu gdje ga profesorice Pintarić i Kučak uključuju u dodatnu nastavu, pripreme i sudjelovanja na školskim i županijskim natjecanjima iz kemije. Treba naglasiti da u periodu od 2001. do 2006. godine šest puta zaredom sudjeluje na županijskim natjecanjima, a 2002. godine plasirao se i na državno natjecanje gdje se pozicionira na dvanaesto mjesto. Svoje druženje s kemijom još ozbiljnije nastavlja na preddiplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe stupanj sveučilišnog prvostupnika nakon izrade završnog rada "Određivanje mehanizma kemijskih reakcija" pod mentorstvom prof. dr. sc. T. Cvitaša. Upisuje diplomski studij na istom fakultetu i aktivno se uključuje u njegovu promociju sudjelovanjem na Otvorenim danima 2010. godine. Kao jedno od ugodnijih iskustava univ. bacc. chem. Boris Bartolec ističe boravak u Laboratoriju za organsku sintezu Sveučilišta u Zlinu u Češkoj gdje boravi posredstvom IAESTE - Međunarodne udruge za razmjenu studenata. Tamo dva mjeseca radi na ispitivanju alternativnih puteva u sintezi derivata purina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.