Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Ostali projekti
Iznos financiranja
10.000,00
Datum početka
30.9.2015.
Datum završetka
29.9.2016.
Status
Završen

Glavni istraživač

Ligandi koji se vežu s receptorima dajući stabilne supramolekulske sustave od iznimnog su značaja u biotehnologiji i kemijsko-tehnološkim primjenama. U posljednje vrijeme kukurbiturilni sustavi (CB[n], n = 5, 6, 7, 8, 10) pokazali su se kao vrlo zanimljivi supramolekulski receptori za istraživanja molekulskog prepoznavanja u vodenom mediju. Vodeno okruženje također predstavlja i svojevrstan izazov prilikom dizajna liganada koji su najčešće po svojoj kemijskoj prirodi male, hidrofobne organske molekule. Najbolje vezne interakcije s CB[n] mogu ostvarivati ligandi koji u svojoj strukturi kombiniraju kationske i hidrofobne podjedinice, kao primjerice diamantoidni spojevi.

Prethodno smo otkrili da kompleks CB[7] s diamantanskim permetiliranim 4,9-diaminom posjeduje konstantu asocijacije koja iznosi 7,2·1017 M-1 u vodenoj otopini što je tada bio najstabilniji kukurbiturilni kompleks ikada opisan [1]. Navedeni kompleks je čak 143 puta snažniji od do sada najjačeg u literaturi poznatog kompleksa nekog liganda s CB[7].

U okviru projekta pripravljeno je i okarakterizirano nekoliko derivata diamantoidnih amina koji su zatim ispitivani kao ligandi u inkluzijskim kompleksima s CB[n] [2]. Dizajn liganada odnosno izbor mjesta supstitucije na policikličkom skeletu proveden je temeljem razmatranja strukturnih karakteristika CB[n], pa su tako u obzir uzete veličina ureidno-karbonilnih ulaza te dimenzije hidrofobne šupljine receptora. Temeljni cilj projekta je pronalazak optimalnih geometrijskih parametara odnosno najbolje funkcionalizacije diamantoidnih spojeva za ostvarivanje snažnog vezivanja u ovakvim supramolekulskim sustavima, i to u vodenom mediju.

 

[1] L. Cao, M. Šekutor, P. Y. Zavalij, K. Mlinarić-Majerski, R. Glaser, L. Isaacs, Cucurbit[7]uril•Guest Pair with an Attomolar Dissociation Constant, Angew. Chem., Int. Ed. 2014, 53, 988‒993. => naslovnica

[2] J. Hostaš, D. Sigwalt, M. Šekutor, H. Ajani, M. Dubecký, J. Řezáč, P. Y. Zavalij, L. Cao, C. Wohlschlager, K. Mlinarić-Majerski, L. Isaacs, R. Glaser, P. Hobza, A Nexus between Theory and Experiment: Non-empirical Quantum Mechanical Computational Methodology Applied to Cucurbit[n]uril•Guest Binding Interactions, Chem. Eur. J. 2016, 22, 17226‒17238. => naslovnica

 

FINANCIRANJE

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.