Prijeđite na glavni sadržaj

Novootkriveni motiv vezanja pozitivno nabijenih peptida u vodi

Znanstvenici vjeruju da novootkriveni motiv vezanja može olakšati dizajn novih lijekova koji bi efikasnije ulazili u stanice te na taj način omogućili učinkovitiju terapiju
24.11.2017.
Novootkriveni motiv vezanja pozitivno nabijenih peptida u vodi

Međunarodna istraživačka grupa koja uključuje znanstvenike sa sveučilišta u švedskom gradu Lundu, praškog Instituta za organsku kemiju i biokemiju te dr. sc. Marija Vazdara iz Laboratorija za kemiju u modelnim biološkim sustavima Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, provela je istraživanje u sklopu kojeg je otkriven do sada nepoznat način međusobnog vezivanja peptida ili proteina.

Jedan od primjera specifičnih interakcija među ionima je iznenađujuće ponašanje gvanidinijevih kationa koji su sastavni dio bočnog lanca aminokiseline arginina. Naime, u vodenim otopinama ti kationi se nalaze u bliskom kontaktu unatoč pozitivnom naboju između njih zbog privlačnih van der Waalsovih interakcija kojima nadvladavaju međusobno elektrostatsko odbijanje.

U opisanom istraživanju, otkriven je potpuno novi motiv vezanja između pozitivno nabijenih bočnih lanaca u aminokiselinama arginina u prisutnosti negativno nabijenih krajnjih grupa u peptidima ili proteinima, koristeći teorijske simulacije molekulske dinamike (MD) te eksperimentalne tehnike kristalografije X-zrakama (SAXS) i nuklearne magnetske rezonancije (NMR). Osim toga, pretraživanjem proteinskih baza podataka pronađen je sličan motiv u više od dvjesto biološki važnih struktura. 

„Činjenica da se ioni koji imaju isti naboj odbijaju jedni od drugih zbog nepovoljnog elektrostatskog međudjelovanja između njih je općepoznata. U objavljenom radu uspjeli smo pokazati da je u vodenim otopinama pozitivno nabijenih peptida ovo odbijanje znatno smanjeno te je kompenzirano drugim molekulskim silama i dovodi o konačnici do njihovog međusobnog privlačenja“, izjavio je dr. sc. Mario Vazdar s Instituta Ruđer Bošković.

Novootkriveni motiv vezanja pomoći će u boljem razumijevanju ponašanja peptida s visokim udjelom arginina koji lako prolaze kroz stanične membrane te će na taj način olakšati i dizajn novih lijekova koji bi po sličnom principu isto znatno efikasnije ulazili u stanice.

Rezultati provedenog znanstvenog istraživanja objavljeni su u prestižnom časopisu Proceedings of National Academy of Sciences of the USA (PNAS), s faktorom odjeka od 9.661 (petogodišnjim faktorom odjeka 10.414), koji se inače nalazi na četvrtom mjestu u području multidisciplinarnih znanosti u svijetu.

Loading the player ...

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.