Prijeđite na glavni sadržaj

Savjet za gospodarstvo

Savjet za gospodarstvo Instituta Ruđer Bošković osnovan je 2012. godine sa ciljem poticanja suradnje znanosti i gospodarstva i redefiniranja uloge znanosti u društvu.

Savjet za gospodarstvo

Svrha ovog Savjeta je da na tjednoj bazi ispituje sve mogućnosti koje IRB ima s obzirom na suradnju s gospodarstvom i predlaže ravnatelju konkretne korake i strategije.

Savjet za gospodarstvo svojevrsna je platforma razmjene postojećih znanja, naprednih tehnologija, istraživačke infrastrukture, edukacije stručnjaka u identifikaciji i rješavanju problema u gospodarastvu.

Proaktivno djelovanje Savjeta za gospodarstvo, očituje se kroz mnogobrojna pisma namjere poslovne suradnje, te potpisane sporazume o suradnji s javnim sektorom i privrednim subjektima. 

Predstavnici  IRB-a članovi su 13 klastera konkurentnosti koji definiraju smjer i pravac razvoja gospodarstva Republike Hrvatske:

 1. Hrvatski klaster konkurentnosti automobilskog sektora
 2. Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora
 3. Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora
 4. Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija
 5. Hrvatski klaster konkurentnosti kemijske industrije
 6. Hrvatski klaster konkurentnosti zdravstvene industrije
 7. Hrvatski klaster konkurentnosti industrije tekstila, kože i obuće
 8. Hrvatski klaster konkurentnosti građevinske industrije
 9. Hrvatski klaster konkurentnosti ICT industrije
 10. Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije
 11. Hrvatski klaster konkurentnosti sektora elektro-energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija
 12. Hrvatski klaster konkurentnosti pomorske industrije
 13. Hrvatski klaster konkurentnosti personalizirane medicine

Zadaci Savjeta su predlaganje mjera i aktivnosti u stvaranju poticajnog okruženja na IRB te stvaranje institucionalnog okvira koji će ne samo omogućiti razmjenu znanstveno-istraživačkih rezultata, već i usmjeriti i uskladiti tokove znanja prema primjeni i konačnoj komercijalizaciji inovacija, a istovremeno smanjiti ovisnost o državnom financiranju i proračunu.

Suradnja znanosti i gospodarastva zahtjeva niz aktivnosti koje Savjet moze i treba poticati, jača kontakte sa gospodaraskim subjektima i širi mrezu potencijalnih partnera.

U djelokrug rada Savjeta spada:

 • Stvaranje poticajnog okruženja na IRB-u o suradnji sa gospodarstvom te predlaganja aktivnosti u svrhu rješavanja njihovih potreba i njihovog dinamičnijeg  razvoja
 • Organiziranje radionica i skupova (Znanost u susret gospodarstvu)
 • Doprinos komercijalizaciji znanja i kompetitivnosti gospodarstva primjenom  know-how i sofisticiranih tehnologija
 • Širenje mreže potencijalnih partnera u gospodarstvu
 • Poticanje suradnje i savjetodavnih potpora sa predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima gospodarske komore po pitanju razvoja gradova, Županija
 • Suradnja s gospodarstvenim subjektima i lokalnom samoupravom u svrhu poticanja strane i domaće investicije, međunarodne suradnje i regionalnog razvoja
 • Poticanje suradnje znanosti i gospodarstva na Projektima financiranim iz EU fondova, Horizon 2020, Centri kompetencija, strukturni projekti
 • Stvaranje ozracja u društvu u kojem je znanost neizostavni čimbenik razvoja gospodarstva
 • Poticanje znanstvene zajednice na potrebe akreditacije metoda i tehnika u svrhu unapređenja usluga prema gospodarastvu

Kontakt

Rozelindra Čož-Rakovac, dr.sc.

R

Č

Savjetnik na projektu
Tel:
+385 1 457 1390
Interni broj:
1930

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.