Prijeđite na glavni sadržaj

INSTRUMENTACIJA: Instrumentacija za lasersku pulsnu fotolizu (LPF) sastoji se od niza uređaja koji su vremenski usklađeni, a mjerenje se pokreće preko kompjutera. Za pobudu uzorka koristi se pulsni ns Nd:YAG laser (Quantel, Q-smart 450, 6 ns trajanje pulsa, pulsiranje 10 Hz), valnih duljina pobuda 1064 nm, 532 nm, 355 nm i 266 nm, maksimalne energije do 450 mJ (snage do 227 MW/cm2). Detekcija je spektrofotometrijska i sastoji se od spektometra sa Xe-lampom s mogučnošću rada u pulsnom modu, halogenom lampom, fotomultiplikatorom i monokromatorm (LP980, Edinburgh Instruments, spektralno područje od 200 do 800 nm, vremensko područje od ns do s), različitih optičkih dijelova (zrcala i prizmi), osciloskopa, kompjutera i porogramske podrške za prihvat i obradu rezultata. TEHNIKA: Tehnikom laserske pulsne fotolize (LPF) prati se kinetika reaktivnih kratkoživućih čestica (eng. transient species) kao što su pobuđena tripletna stanja molekula, radikali, ioni radikala i drugi reakcijski intermedijeri. Osim kinetike, spektrofotometrijski se detektiraju i njihovi tranzijentni apsorpcijski spektri. Tehnika omogućava određivanje reakcijskih mehanizama vrlo brzih reakcija koje se odvijaju od ns preko μs do ms vremenskim skalama. Reakcijski sustavi su različiti, od otopina, preko suspenzija do različitih materijala. PRINCIP RADA: Kroz uzorak prolazi svjetlo Xe-lampe koje potom prolazi kroz monokromator do detektora, a okomito na to svjetlo dolazi laserski puls koji pobuđuje molekulu. Mjeri se promjena apsorbancije uzorka na određenoj valnoj duljini u vremenu, koja je rezultat razlike apsorpcije svjetla uzorka prije i nakon laserskog pulsa. Također, moguće je izmjeriti i vremena života fluorescencije koja se mogu vremenski razlučiti s obzirom na vrijeme trajanja laserskog pulsa od 6 ns za pobudu molekule.

Opći podaci o instrumentu

Skraćeni naziv instrumenta
LPF
Inventarni broj
46173
Kategorija
kapitalna (> 132.722,81 EUR / 1.000.000 HRK)
Vrsta instrumenta
instrumentacija za lasersku pulsnu fotolizu
Vrsta analize
kinetička spektrofotometrija
Samostalan/vezan
samostalan i/ili vezan
Stanje opreme
potpuno funkcionalan
Discipline
Fizika , Kemija , Prirodne znanosti
Godina proizvodnje
2018
Datum nabave
18.06.2018
Tijelo koje je financiralo nabavku opreme
Institut Ruđer Bošković
Vanjski link za kapitalnu opremu

Karakteristike

Model
LP980 Edunburgh Instruments & Nd:YAG laser (Quantel, Q-smart 450)
Proizvođač
Edinburgh Instruments, Scotland & Quantel, France
Radno i mjerno područje
Pobuda: 266, 355, 532 i 1064 nm; Puls 6 ns; spektralno UV/Vis područje 200-870 nm; vremensko područje od ns do ms
Princip rada i mjerna tehnika
Kroz uzorak prolazi svjetlo Xe-lampe koje potom prolazi kroz monokromator do detektora, a okomito na to svjetlo dolazi laserski puls koji pobuđuje molekulu. Mjeri se promjena apsorbancije uzorka na određenoj valnoj duljini u vremenu, koja je rezultat razlike apsorpcije svjetla uzorka prije i nakon laserskog pulsa. Također, moguće je izmjeriti i vremena života fluorescencije koja se mogu vremenski razlučiti s obzirom na vrijeme trajanja laserskog pulsa od 6 ns za pobudu molekule.
Popratna i dodatna oprema
protočni sustav
Nabavna cijena
1032875 HRK
Prenosivost
Ne
Rad na daljinu
Ne

Lokacija

Adresa
Bijenička 54
Krilo/Kat/Soba
ciklotronsko krilo-II/1/104

Uvjeti korištenja

Upute za korisnike
rad uz pomoć ovlaštenog korisnika prema dogovoru
Način korištenja instrumenta
korištenje uz pomoć ovlaštene osobe

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.