Prijeđite na glavni sadržaj

Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Europski fond za regionalni razvoj
Financijer
Europska komisija
Datum početka
20.12.2019.
Datum završetka
20.12.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
7298987 HRK
Više informacija

Projekt je sinergija rada istraživača Zavoda za kemiju (AF-ZK), Zavoda za opće stočarstvo (AF-ZOS) i Zavoda za mljekarstvo (AF-ZM) prijavitelja te istraživača partnerskih ustanova čime je osiguran interdisciplinaran pristup u istraživanju primjene mikroinkapsuliranog sirila u proizvodnji sira. Prijavitelj je radom na različitim vrstama projekata iz područja mljekarskih znanosti ostvario rezultate i vještine koji su pridonijeli razvoju metodologije u analitici i tehnologiji mlijeka i mliječnih proizvoda, molekularnoj identifikaciji bakterija mliječne kiseline, genotipizaciji domaćih životinja i formulaciji biopolimernih mikrokapsula za kontrolirano otpuštanje tvari za zaštitu/ishranu bilja. Ukupni znanstveno-istraživački rad prijavitelja doprinijet će razvoju projektne ideje predstavljene ovim projektom. Ključna istraživanja provedena su kroz projekte:

• Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira, MZOS, 2007.-2010.

• Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka, MZOS, 2007.-2014.

• Characterisation and tracking the origin of specific features of traditional cheeses in Western Balkans, Joint European Research Projects -RegTrac. SEE-ERA NET PLUS, 2010.-2012.

• Nove biopolimerne mikrokapsule za kontrolirano otpuštanje tvari za zaštitu/ishranu bilja, HRZZ, 2015.-2018.

• Smart Integration of Genetics with Sciences of the Past in Croatia: Minding and Mending the Gap - "MendTheGap", H2020-TWINN-2015, 2016.-2019.

Partner (VEF) ima iskustvo u istraživanju zaštitnih kultura i bakteriocina na projektu „Safety of traditional fermented sausages: research on protective cultures and bacteriocins“ (2002.-2005. EU INCO FP5) i sigurnosti hrane na projektu „Selection and improving of fit-for-purpose sampling procedures for specific foods and risks“(2009.-2013. PROMISE, FP7).

U projektu ćemo koristiti partnerovo (IRB) dugogodišnje radno iskustvo na biotipizaciji mikroorganizama metodom temeljenom na proteomskom otisku (MALDI TOF), te na identifikaciji proteina u kompleksnim biološkim smjesama (LC-MS).

Projekt doprinosi prioritetnom području TPP Hrana i bioekonomija (potpodručje PTPP Održiva proizvodnja i prerada hrane) kroz rezultate koji osiguravaju primjenu inovativnih tehnologija u proizvodnji kvalitetne sigurne hrane, hrane s dodanom vrijednošću, te bioraznolikosti.

Realizacija projekta omogućit će istraživačima povećanje kompetentnosti i znanstvene prepoznatljivosti u ERA i tehničko-tehnološke osposobljenosti prema najvišim EU standardima. Ostvarit će se veći broj kvalitetnih znanstvenih radova publiciranih u relevantnim časopisima, veća znanstvena izvrsnost i sinergija između istraživača u područjima prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Dugoročno, očekuje se zapošljavanje istraživača kroz projekte šireg regionalnog utjecaja, kroz suradnju sa mljekarskom i ostalim prehrambenim industrijama (pekarska, mesna i dr.) koje u svojoj proizvodnji koriste enzime. Rezultati će povoljno utjecati i na studente u kontekstu stjecanja znanja radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

Analize poslovnog sektora pokazale su interes za primjenom inovativnog inkapsuliranog sirila u proizvodnji sira, ali i ostalim sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije. Projekt podržava Ministarstvo poljoprivrede RH, a trenutno na tržištu postoji nekoliko zainteresiranih skupina krajnjih korisnika (dokazivo priloženim pismima potpore). To su:

• Sirane (MIH d.o.o. i OPG Oštarić)

• Hrvatska agencija za poljoprivredu

• Hrvatska mljekarska udruga

• Udruga - Hrvatske male mljekare

• Udruga proizvođača paškog sira

Također, rezultat projekta inovativno sirilo je osnova investitorima za pokretanje start-up tvrtke ili proširenja osnovne djelatnosti.

Projektom će se uključiti transfer znanja na odabranih 60 pripadnika ciljnih skupina iz poljoprivrede i prehrambene industrije odabranih temeljem prethodno iskazanog interesa. Primjena inkapsuliranog prirodnog sirila nema geografskog ograničenja te se inovativno sirilo može koristiti na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini. Osobito, primjena inovativnog sirila može biti značajna za proizvođače tradicionalnih i boutique sireva. Za RH primjena inovativnog sirila u proizvodnji tradicionalnih sireva može značajno povećati prepoznatljivost kvalitete tih sireva na globalnom tržištu. Također, rezultati projekta mogu značajno povećati međusektorsku suradnju između gospodarskih grana prehrambene industrije i turizma.

Projektom se planira ekstrahirati sirilo (koagulirajući enzim) iz sirišta janjadi (koja se uglavnom odbacuju) i prirediti ga u mikroinkapsuliranom obliku što je inovacija u proizvodnji sirila. Tehnika inkapsulacije štiti aktivnost enzima i omogućava njegovo otpuštanje u kontroliranim vremenskim intervalima prema zahtjevima tehnoloških postupaka proizvodnje sira.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.