Prijeđite na glavni sadržaj

Preliminarna studija inhibicije o NRF2-ovisne transkripcije sprječavanjem interakcije DPP III – KEAP1 u svrhu učinkovitijeg liječenja karcinoma

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Institut Ruđer Bošković
Datum početka
5.4.2024.
Datum završetka
4.4.2025.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
8000 EUR
Više informacija

S ciljem sprječavanja prekomjerne aktivacije NRF2 u tumorskim stanicama koje pokazuju povećanu ekspresiju gena DPP3, u okviru ovog projekta planira se istražiti mogućnost jačanja interakcije KEAP1–NRF2 kontroliranjem tzv. moonlighting aktivnosti DPP III. Naime, signalni put KEAP1–NRF2 glavni je regulator staničnog odgovora na oksidativni i elektrofilni stres. Dok aktivacija NRF2 štiti normalne stanice od raznih toksičnih tvari i bolesti, pokazalo se da prekomjerna aktivacija NRF2 također podržava razvoj raka tako što štiti stanice raka od oksidativnog oštećenja što dovodi do pojave kemorezistencije i radiorezistencije. DPP III je jedan od proteina iz KEAP1 interaktoma koji kompetira NRF2 za vezanje na KEAP1. U sklopu ovog projekta planiramo provesti preliminarna istraživanja na identifikaciji molekule koja će inhibirati aktivnost DPP III u signalnom putu KEAP1–NRF2. Ova molekula će se specifično vezati za dio DPP III odgovoran za interakciju s KEAP1, sprječavajući tako formiranje kompleksa KEAP1–DPP III. Istovremeno, ova interakcija će neizravno ojačati vezu između proteina KEAP1 i NRF2. S obzirom na to da petlja iz gornje domene DPP III, koja sadrži ETGE motiv, izravno interagira s proteinom KEAP1 u sklopu projekta istražila bi se dva različita pristupa imobilizaciji ove petlje: a) pronalaženjem male molekule iz velikih biblioteka komercijalno dostupnih spojeva koja će se izravno vezati za ETGE-petlju i tako smanjiti afinitet DPP III za KEAP1 i b) konstruiranje mutiranog oblika domene Kelch koja će pokazati jače vezanje za ETGE-petlju DPP III nego endogeni protein KEAP1 koji se nalazi u stanicama raka dojke. Sve navedene metode omogućile bi efikasnije vezanje NRF2 za KEAP1 i tako potakle njegovu ubikvitinaciju. Predložena istraživanja imaju izražen interdisciplinarni karakter, točnije uključuju primjenu različitih metoda iz molekularne biologije, biokemije, biofizike i molekulskog modeliranja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.