Prijeđite na glavni sadržaj

Primjena plinske plazme i ultrazvuka u postupcima modifikacije škroba

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Datum početka
22.3.2016.
Datum završetka
22.3.2017.
Status
Završen
Iznos financiranja
59000 HRK
Više informacija

Škrob je jedan od najznačajnijih dodataka u prehrambenoj industriji koji se koristi u svrhu poboljšanja određenih svojstava prehrambenih proizvoda.

Ciljevi projekta: a) primjenom plinske plazme i ultrazvuka (pojedinačno i u kombinaciji) razviti nove modificirane škrobove; b) analizirati kemijska i fizikalna svojstva škrobova; c) objavljivanje znanstvenih radova u časopisima visokog IF. Kao sirovine koristit će se pšenični, krumpirov, kukuruzni te visokoamilozni kukuruzni škrob.

U realizaciji projekta sudjeluju istraživači PTFOS-a, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Instituta Ruđer Bošković i Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Realizacija ovog projekta omogućit će bolje povezivanje istraživača te stvaranje podloge za prijavu „većeg“ projekta prema EU fondovima.