Prijeđite na glavni sadržaj

Sinteza i fotokemija anilinskih derivata u svrhu razvoja novih fotouklonjivih zaštitnih skupina

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Financijer
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Datum početka
19.7.2016.
Datum završetka
19.7.2017.
Status
Završen
Iznos financiranja
6000 HRK
Više informacija

Glavni cilj projekta je dizajn i priprava novih fotouklonjivih zaštitnih skupina poboljšanih svojstava te studij mehanizama fotokemijskih reakcija kojima se one uklanjaju. Pripravit će se serija derivata karboksilnih kiselina i alkohola, zaštićenih fotouklonjivim anilninskim skupinama. Očekuje se da će sintetizirani spojevi prilikom ozračivanja reagirati u fotokemijskim reakcijama heterolize, pri čemu će dolaziti do deprotekcije.

Projekt će dovesti do povećanja fundamentalnog znanja o fotoinduciranim heterolizama anilinskih derivata. Nadalje, razvit će se nove klase fotouklonjivih zaštitnih skupina boljih svojstava od do sad opisanih u literaturi. Istraživanja obuhvaćena ovim projektom koristit će se u daljnjem razvoju fotouklonjivih zaštitnih skupina, što je zbog široke mogućnosti njihove primjene vrlo aktualno područje brojnih istraživanja, ne samo u kemiji, već i u biologiji i medicini.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.