Prijeđite na glavni sadržaj

Utjecaj polimera na radiolitičku sintezu magnetskih nanočestica

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Uspostavni istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.3.2018.
Datum završetka
31.8.2023.
Status
Završen
Iznos financiranja
1619631 HRK

Ovaj Uspostavni HRZZ projekt bavi se gama-radiolitičkom sintezom magnetskih nanočestica s posebnim naglaskom na utjecaj polimera. Magnetske nanočestice imaju veliku primjenu: kao senzori, kontrastno sredstvo u MRI, za razdvajanje proteina, kontrolirano otpuštanje lijekova, uništavanje stanica raka hipertermijom i dr. Sinteza ionizirajućim zračenjem je relativno nova i ekološki prihvatljiva metoda koja omogućuje sintezu nanočestica kontrolirane veličine, oblika i faznog sastava.

U ovom projektu sustavno će se istražiti utjecaj različitih parametara gama-ozračivanja, kao što su doza i brzina doze, utjecaj pH prekursorske otopine na redukcijske uvjete u suspenziji, na veličinu, oblik i fazni sastav izoliranih nanočestica Fe-oksida, kao i na veličinu i stabilnost nanočestica u suspenziji. Posebna pozornost posvetit će se utjecaju odabranih polimera (poput različitih dekstrana, PEO, PVP i/ili PVA-a), i utjecaju koncentracije i molekulske mase polimera. Postignuti redukcijski uvjeti mjerit će se kvantitativnim određivanjem koncentracije nastalih Fe2+ iona u ozračenim suspenzijama. U ovom projektu naći će se optimalni eksperimentalni uvjeti za radiolitičku sintezu stabilne suspenzije superparamagnetskih nanočestica. U zadnjoj fazi ispitat će se mogućnost radiolitičkog oblaganja magnetskih nanočestica zlatom, odnosno radiolitičke sinteze hibridnih magnetskih nanočestica. Sintetizirane nanočestice testirat će se za primjenu u površinski pojačanoj Ramanovoj spektroskopiji.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.