Prijeđite na glavni sadržaj

30 godina Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

27.10.2009.
30 godina Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

Danas je na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu održana svečanost povodom obilježavanja tridesete godišnjice postojanja Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja. Na svečanosti je prof. dr. sc. Božo Metzger proglašen prvim počasnim članom Društva, a i po prvi put je uručena novo ustanovljena nagrada Društva za najbolji rad iz područja znanosti o zračenju i zaštite od zračenja dr. sc. Martini Rožmarić Mačefat s Instituta 'Ruđer Bošković'.

Na skupu je također prikazan kratki pregled povijesti i aktivnosti Društva, s posebnim naglaskom na znanstvenu djelatnost koja se očituje u organizaciji redovitih nacionalnih simpozija o zaštiti od zračenja s međunarodnim karakterom, kao i sudjelovanjem članova HDZZ-a na međunarodnim kongresima u organizaciji Međunarodne udruge za zaštitu od zračenja (IRPA). Predstavljena je povijest zaštite od zračenja u Hrvatskoj do početka Drugog svjetskog rata, tj. u vrijeme kad nije bilo organiziranog oblika zaštite od zračenja, kao i inicijativa HDZZ-a za osnivanje interdisciplinarnog znanstvenog polja 'Znanost o zračenju'.

Uz navedena događanja, na svečanosti su predane zahvalnice bivšim predsjednicima HDZZ-a koji su svojim predanim radom doprinijeli ugledu koje Društvo danas uživa unutar međunarodne udruge IRPA. Proslava obljetnice završila je otvorenjem prigodne izložbe eksperimentalnih uređaja i instrumenata te zbornika radova domaćih i međunarodnih skupova.

Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja javna je organizacija sa svrhom promidžbe i razvoja znanstvenih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti na polju zaštite od zračenja i srodnih znanosti. Društvo je osnovano 1979. godine u Zagrebu, a 1992. godine kao neovisno društvo uključeno je u IRPA-u. Danas okuplja 185 znanstvenika i stručnjaka.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.