Prijeđite na glavni sadržaj

6. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

5.10.2009.

6. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva, koji će okupiti preko 250 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 8. do 11. listopada 2009. godine u Primoštenu. Na skupu će se, osim niza predavanja i prezentacija znanstvenih radova, održati i tri okrugla stola na temu: Gubitak talenata - kamo i zašto odlaze žene iz fizike, Financiranje znanosti u Hrvatskoj i Europski projekti u Hrvatskoj, a poseban gost okruglog stola bit će ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, prof. dr. sc. Miroslav Požek, Fizički odsjek PMF-a te dr. sc. Stjepko Fazinić, Zavod za eksperimentalnu fiziku, IRB-a.

Ovogodišnji Znanstveni sastanak HFD-a zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Institut za fiziku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište J. J. Strossmayer iz Osijeka te Prirodoslovno matematički fakultet iz Splita, a uz potporu Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cilj skupa je okupljanje što većeg broja hrvatskih fizičara iz zemlje i inozemstva te predstavljanje najnovijih rezultata rada na domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima kolegama i studentima viših godina studija fizike s četiri hrvatska sveučilišta.

Ove godine po prvi put na skupu izlaže i jedan strani predavač, dr. Kaname Ikeda, direktor međunarodnog projekta ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) i bivši japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj koji će održati predavanje o statusu ITER projekta. Radi se o velikom međunarodnom projektu čiji je glavni cilj omogućiti komercijalno isplativu proizvodnju energije iz fuzije. Projekt je pokrenut na Sastanku supersila u Ženevi 1985. godine., a inicijalni potpisnici bili su SSSR, SAD, zemlje Europske unije i Japan da bi se 2003. pridružile Kina i Južna Koreja, a 2005 Indija. U sklopu ITER projekta u tijeku je izgradnja istraživačkog centra na jugu Francuske. Ovaj projekt predstavlja kulminaciju desetljeća međunarodnih istraživanja u području fuzije.

Znanstveni sastanci Hrvatskog fizikalnog društva (HFD) održavaju se svake dvije godine. Ove godine, uz okrugle stolove, program skupa uključuje pozvana predavanja, veći broj kraćih usmenih izlaganja te prezentacije velikog broja raznovrsnih posterskih priopćenja. Namjera skupa nije nadomještanje neke od usko specijaliziranih znanstvenih konferencija, već stjecanje pregleda nad istraživanjima u području fizike u Hrvatskoj, što predstavlja posebno korisnu priliku za studente fizike da se upoznaju sa širokim spektrom istraživanja te lakše pronađu temu i područje svojih budućih istraživanja.

6. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.