Prijeđite na glavni sadržaj

60. obljetnica Instituta Ruđer Bošković

7.6.2010.
60. obljetnica Instituta Ruđer Bošković

Svečanost prigodom obilježavanja 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković (IRB), najvećeg hrvatskog i jednog od vodećih multidisciplinarnih istraživačkih instituta u Jugoistočnoj Europi u području prirodnih znanosti, će se održati u srijedu 9. lipnja 2010. godine, u 11 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (Trg Stjepana Radića 4, Zagreb) pod visokim pokroviteljstvom prof. dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i gđe Jadranke Kosor, dipl. iur., predsjednice Vlade Republike Hrvatske.

IRB je osnovan 1950. godine na inicijativu akademika Ivana Supeka i suradnika koji su predložili da nosi ime po poznatom znanstvenom vizionaru, hrvatskom fizičaru Ruđeru Boškoviću.

Na Institutu je trenutno zaposleno gotovo 900 djelatnika. Više od 550 su znanstvenici od kojih je 229 znanstvenih novaka. Naši znanstvenici su aktivni u područjima fizike, kemije, molekularne biologije i medicine, ekologije, istraživanja mora i računarstva, te sudjeluju u brojnim fundamentalnim i primijenjenim istraživačkim projektima u suradnji s domaćim i međunarodnim sveučilištima, institutima i industrijom.

Kroz proteklih 60 godina znanstvenici Instituta sudjelovali su u brojnim vrijednim projektima i omogućili prepoznatljivost Hrvatske u svjetskoj znanosti. Teško je nabrojiti sva postignuća, ali zapažena je vodeća uloga naših fizičara još od Supekovih dana u CERN-u. IRB je vodeći centar za istraživanje nuklearnih interakcija sustava s malim brojem čestica i razbijenih simetrija. Naši molekularni biolozi sudjelovali su u otkriću novih bolesti kod djece, a liječnici na IRB-u su razvili predkliničke metode koje su omogućile prvu transplantaciju koštane srži u Hrvatskoj 1982. godine. Na Institutu je napravljeno i prvo računalo u Hrvatskoj, istodobno s razvojem u svijetu.

Ruđerovi kemičari sudjelovali su u svim važnijim projektima hrvatske farmaceutske industrije i razvoju novih lijekova, a radom na ciklotronu omogućili su proizvodnju radiofarmaceutika koji su se više desetljeća prodavali u nekoliko zemalja Jugoistočne Europe. IRB je tijekom 80-ih bio uz Hammersmith Hospital vodeći centar za proizvodnju kratkoživućih radiofarmaceutika. Ruđerovci su osnivači "European Physical Society" te mnogih europskih i svjetskih znanstvenih društava i udruženja. Dugogodišnjim istraživanjima mora i okoliša Ruđer ima vodeću ulogu u zaštiti naših prirodnih blaga i omogućava hrvatskom čovjeku bolji i kvalitetniji život.

Institutski eksperimentalni uređaji, znanja iz fundamentalnih znanosti, informacijske i računalne usluge visokih su znanstvenih standarda, te potiču usvajanje novih vještina što je važno za budućnost znanosti i prijenos tehnologija u gospodarstvo. Suradnja s industrijom koja se temelji na visokim tehnologijama svakim danom je sve veća i doprinos IRB-a napretku gospodarstva Hrvatske je nezaobilazan.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.