Prijeđite na glavni sadržaj

Angewandte Chemie objavio rad ruđerovaca

Tri modelna sustava istraživana su difrakcijom rendgenskih zraka s visokom rezolucijom, i ovo je prvi put da je takav eksperiment obavljen u Hrvatskoj.
6.11.2019.
Angewandte Chemie objavio rad ruđerovaca

Znanstvenici s IRB-a dr. sc. Krešimir Molčanov i dr. sc. Mihael Eraković u suradnji s dr. sc. Dominikom Cinčićem i dr. sc. Vladimirom Stilinovićem s Kemijskog odsjeka PMF-a objavili su rad 'Crystallographic Charge Density Study of the Partial Covalent Nature of Strong N⋅⋅⋅Br Halogen Bonds' u prestižnom časopisu Angewandte Chemie Int. Ed. (IF 12,102).

Rad predstavlja kombinirano eksperimentalno-teorijsko istraživanje elektronske gustoće koje ukazuje na znatan kovalentni karakter jake halogenske veze. Tri modelna sustava istraživana su difrakcijom rendgenskih zraka s visokom rezolucijom, i ovo je prvi put da je takav eksperiment obavljen u Hrvatskoj.

Kao modelni sustavi odabrani su: kokristal N‐bromsukcinimida s 3,5‐dimetilpiridinom (kompleks neutralnih molekula povezan jakom halogenskom vezom N⋅⋅⋅Br), sâm N‐bromsukcinimid (u čijoj su kristalnoj strukturi molekule povezane slabijom halogenskom vezom O⋅⋅⋅Br), te perklorna sol bis(3-metilpiridin)bromonijeva kationa (povezanog dvjema jednoelektronskim kovalentnim vezama Br-N).

Kristali sva tri spoja podvrgnuti su pokusima difrakcije rendgenskih zraka visoke rezolucije koji su omogućili mapiranje elektronske gustoće u promatranim vezama i time eksperimentalno određivanje djelomičnog kovalentnog karaktera halogenske veze N⋅⋅⋅Br, kao i njezinu usporedbu s nekovalentnom halogenskom vezom O⋅⋅⋅Br te kovalentnom vezom Br-N u bromonijevu kationu.

Računski je pak pokazano da u slučaju povezivanja N‐bromsukcinimida s 3,5‐dimetilpiridinom prijenos naboja postaje znatan ukoliko je udaljenost između atomâ broma i dušika manja od 3 Å, što ukazuje na kontinuirani prijelaz iz elektrostatske u kovalentnu interakciju.

Rad je posvećen uspomeni na akademika Dragu Grdenića

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.