Prijeđite na glavni sadržaj

Anoksija u Rogozničkom jezeru

25.10.2016.
Anoksija u Rogozničkom jezeru

Od 1992. godine znanstvenici Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava istražuju Rogozničko jezero. Jezero je prirodni fenomen i jedinstven sustav na Jadranu i Mediteranu te vrlo rijedak na svijetu, a karakterizira ga nedostatak kisika i prisutnost otrovnog sulfida.

Pojava anoksije u cijelom vodenom stupcu jezera je prirodni proces koji se javlja u nepravilnim vremenskim intervalima ovisno o vremenskim prilikama. Pogoduju mu ekstremni vremenski uvjeti, poput naglog pada temperature atmosfere koja naglo ohladi slani površinski sloj vode koja tone i miješa se s vodom bogatom sulfidom.

Prilikom miješanja dolazi do oksidacije sulfida i stvaranje polisulfida i elementarnog sumpora koji se uslijed visoke koncentracije i slabe topljivosti pojavljuje u koloidnoj formi, odnosno taloži u vodenom stupcu, te je stoga površina jezera mliječno žute boje.

Oporavak jezera je dugotrajan, pogotovo sto se tiče biologije, dok se kemijski procesi više manje vrate na staro u roku od nekih mjesec dana. Biološki, prema našim dosadašnjim istraživanjima, potrebno je i do nekoliko godina kako bi se jezero oporavilo, no tada dolazi do ponovnog miješanja.

Pojava anoksije u cijelom vodenom stupcu jezera prirodni je proces

Od kada istražujemo jezero, takvo naglo miješanje i pojava anoksije u cijelom vodenom stupcu zabilježena je tri puta u rujnu 1997, listopadu 2011 te u listopadu 2016. Nijedan događaj nije povezan  s potresom, već samo klimatskim prilikama ili neprilikama.

Također, prema našim mjerenjima i modelu miješanja u jezeru, jezero osjeća klimatske promjene jer je od 1992. pa do danas porasla temperatura u površinskom sloju za gotovo 2 stupnja odnosno raste 1.7oC/10 god. što utječe na biljni i životinjski svijet u njemu.

Laboratorij je u periodu od 1992. godine do danas publicirao 30-tak znanstvenih radova i sudjelovao na 10-tak međunarodnih projekata na temi Rogozničko jezera. Trenutno vodimo projekt Hrvatske zaklade za znanost „HRZZ Sulpfur and carbon dynamics in the marine and freshwater environment“ koji se bavi istraživanjem jezera, a u izradi su trenutno 3 doktorata (2 mlade osobe iz Šibenika, morska postaja Martinska) koja se bave biogeokemijskim procesima u jezeru.

Od nedavno pratimo i kvalitetu zraka u blizini jezera uzorkovanjem aerosola, a u provedbi gore navedenih projekta i istraživanjima na samom jezeru pomaže nam Marina Frapa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.