Prijeđite na glavni sadržaj

Da li je napokon došlo vrijeme za ulazak Hrvatske u CERN?

4.5.2011.
Da li je napokon došlo vrijeme za ulazak Hrvatske u CERN?

Da li je napokon došlo vrijeme da Hrvatska pristupi u članstvo CERN-a i ostvari želju dugu skoro tri desetljeća, znat će se možda već ovaj tjedan. Naime, u dvodnevnoj posjeti Zagrebu boravi prof. dr. sc. Felicitas Pauss, direktorica međunarodnih odnosa CERN-a koja će tijekom posjete održati niz radnih sastanaka s čelnim ljudima za međunarodnu suradnju iz Ureda predsjednika RH, zatim s potpredsjednikom Vlade za investicije g. Domagojem Ivanom Miloševićem, ministrom znanosti obrazovanja i športa RH, dr. sc. Radovanom Fuchsom i direktorom Uprave za znanost dr. sc. Hrvojem Meštrićem. Tijekom posjete po prvi put važnost i nužnost ulaska Hrvatske u CERN bit će predstavljena članovima saborskog Odbora za znanost i visoko obrazovanje u okviru izvanredne sjednice na ovu temu.

Na sastancima će uz prof. Pauss prisustvovati i članovi inicijative za učlanjenje Hrvatske u CERN među kojima su prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković i mnogi drugi. U okviru posjete održat će se radni sastanak u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i na Sveučilištu u Zagrebu.

Učlanjenjem u CERN značajno bi se podigla kvaliteta obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a hrvatske tvrtke bi prvi put dobile mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u razvoju visokih tehnologija i u natječajima za dobivanje poslova u CERN-u.

Predstavnici Hrvatskih znanstvenih institucija su već u nekoliko navrata pokušavali uvjeriti čelnike RH u sve prednosti ulaska Hrvatske u članstvo CERN-a. Ako se prisjetimo na IRB-u je još u studenom 2009. godine na inicijativu dr. Ramljak, održan strateški sastanak između čelnika CERN-a, visokih predstavnika Hrvatske Vlade i mjerodavnih ministarstava te nadležnih državnih institucija, kako bi potaknuli raspravu o mogućnostima koje bi se članstvom u CERN-u otvorile za hrvatsku znanost, obrazovanje i gospodarstvo. Početkom travnja ove godine Hrvatska delegacija u sastavu rektora zagrebačkog i splitskog Sveučilišta, dekana PMF-a u Zagrebu i ravnateljice IRB-a održala je niz radnih sastanaka s čelnicima CERN-a i direktorom prof. dr. sc. Rolfom Heuerom, koji je izrazio jasnu spremnost i želju za proširenjem suradnje s hrvatskim institucijama iz područja znanosti, tehnologije i obrazovanja. Taj je posjet delegacija zaključila s vrlo jasnom vizijom po kojoj bi Hrvatska uskoro trebala započeti proces primanja u punopravno članstvo u CERN-u. Da li je taj trenutak došao saznat ćemo, vjerujemo, već ovaj tjedan.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.