Prijeđite na glavni sadržaj

Dani robotike za školarce na 'Ruđeru'

15.5.2023.
Dani robotike za školarce na 'Ruđeru'

U okviru projekta 'STEM – Budućnost za 5' Institut Ruđer Bošković (IRB) bit će domaćin za stotinjak osnovnoškolaca iz različitih krajeva Hrvatske na ovogodišnjim 'Danima robotike na Ruđeru' koji se na Institutu održavaju od 15. do 17. svibnja 2023.

U sklopu programa na IRB-u, pod vodstvom prof. dr. sc. Karolja Skale, znanstvenici IRB-a će u suradnji s udrugama roboZebra i Robokacija uvesti djecu u svijet zabavnog učenja stvaranjem i igrom, i to robotima i elektroničkim uređajima za edukaciju hrvatske tvrtke CircuitMess, gdje Albert Gajšak sa svojim timom stvara inovacije kojima djeca širom svijeta  uče elektroniku, robotiku i programiranje.

Djeca će sudjelovati u procesu stvaranja džepne elektroničke igračke od tiskane ploče, otpornika, kondenzatora, LED lampice i elektroničkih dijelova te upoznati i proces lemljenja.

Suradnici iz Medialinka, voditelji humanoidnih robota Bruno Podvezanec i Robert Podvezanec te stručna suradnica Sonja Vrban iz Centra izvrsnosti i kompetencija prezentirat će radionice s robotima, u kojim djeca mogu vježbati s Peper i Naomi, raditi zdravi smoothie i slušati priče o hrvatskim izumiteljima.

Projekt 'STEM – Budućnost za 5' pokrenuo je Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske u suradnji s IRB-om i Grafičkim fakultetom u Zagrebu.

U realizaciji ovog programa, čiji je cilj djeci prenijeti suvremena znanja i mogućnosti učenja o informatici, robotici i multimediji, sudjeluju još pet lokalna Društva 'Naša djeca': Jastrebarsko, Slatina, Kutina, Ogulin i Opatija.

Cilj projekta kroz praksu djecu učiti o STEM-u. Naime, u svakom od navedenih DND-ova opremljeni su posebni 'STEM kutića' gdje djeca, uz vodstvo educiranih voditelja, imaju priliku sudjelovati u STEM radionicama, upoznati se s hologramima, dok će u uređenoj Sobi robota u Savezu DND-a djeca provoditi vrijeme s humanoidnim robotima Nao i Pepper te isprobati rad s drugim tehnologijama koje se koriste u poučavanju.

Projekt 'STEM – budućnost za 5' provodi se od 30.12.2021.-30.12.2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.440.707,59 HR/191.214,76 EUR, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.224.601,45 HRK/162.532,54 EUR te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 216.106,14 HRK/28.682,22 EUR.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta „Ruđer Bošković“, Grafičkog fakulteta Zagreb i Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Karolj Skala

Voditelj projekta
Tel:
+385 1 457 1218
Mob: 098 20 98 16
Interni broj:
1709

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.