Prijeđite na glavni sadržaj

David Smith imenovan posebnim savjetnikom u MZOS-u

9.6.2016.
David Smith imenovan posebnim savjetnikom u MZOS-u

Dr. sc. David Smith imenovan je posebnim savjetnikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta za istraživanje i razvoj.

Dr. sc. Smith znanstveni je savjetnik i predstojnik Zavoda za fizičku kemiju na Institutu Ruđer Bošković. Njegovo bogato znanstveno i međunarodno iskustvo glavni su razlog imenovanja za ovo iznimno važno područje za razvoj hrvatskoga gospodarstva te suradnju s našom dijasporom, stoji u obrazloženju iz Ministarstva.

Dr. sc. David Smith rođen je u Australiji 1973. Nakon dvije diplome iz prirodnih znanosti i ekonomije, 1995. godine brani magisterij iz kemije te upisuje doktorski studij  na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri. Tijekom studija dobiva stipendiju Britanskog konzulata i 1997. boravi u Engleskoj, a 1999. godine dobiva nagradu Australije za vrhunski doktorat, koji brani 2000. pod vodstvom prof. L. Radoma u području teorijske i računalne kemije.

U Zagreb dolazi 2001. godine na postdoktorsko usavršavanje na Institut Ruđer Bošković, gdje dobiva prestižnu stipendiju zaklade Alexander von Humboldt te odlazi na drugi postdoktorat na veliko njemačko sveučilište LMU u Münchenu, gdje ostaje do 2004. Tada dobiva povratničku Humboldt-stipendiju za zemlje Srednje i Istočne Europe i vraća se u Zagreb. Bio je gostujući znanstvenik na ANU i na Sveučilištu u Sydneyu u Australiji tijekom 2003. i 2005. godine.

Od 2008. do 2016. godine voditelj je Grupe za kvantnu organsku kemiju na Ruđeru, a od 2009. do 2014. je i pomoćnik ravnatelja IRB-a za međunarodnu suradnju i projekte. 2009. je bio i gostujući profesor na Friedrich-Alexander Sveučilištu Erlangen-Nürnberg u Njemačkoj, gdje je 2014. dobio i sabbatical. Godine 2014. promoviran je u zvanje znanstvenog savjetnika na IRB-u, a 2016. imenovan je za predstojnika Zavoda za fizičku kemiju IRB-a.

Uz voditeljstvo brojnih znanstvenih projekata, od kojih je 1 višemilijunski, preko 1200 citata na 51 radu, 32 pozvana predavanja na svjetskim konferencijama, niz pozvanih predavanja na uglednim sveučilištima, koja svjedoče o njegovu znanstvenom opusu, David Smith je i recenzent za najrelevantnije časopise u području kemije te član niza uglednih odbora u upravljanju hrvatskom znanošću.

Kontaktirajte nas

Više informacija

David Matthew Smith

Ravnatelj znanstveni savjetnik
Tel:
+385 1 468 0251
Interni broj:
1240

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.