Prijeđite na glavni sadržaj

Mladom timu dva milijuna kuna za istraživanja inovativnih površina i materijala

11.3.2016.
Mladom timu dva milijuna kuna za istraživanja inovativnih površina i materijala

Zahvaljujući europskom projektu vrijednom 2 milijuna kuna Institut Ruđer Bošković (IRB) zaposlio je petero mladih istraživača koji će raditi na međunarodno relevantnim istraživanjima inovativnih površina i materijala pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Davida Smitha, dr. sc. Nađe Došlić i dr. sc. Damira Kralja i prof. dr. Ane-Sunčane Smith.

Projekt ''Mreže za profesionalno usavršavanje mladih znanstvenika u interdisciplinarnim istraživanjima inovativnih površina i materijala (MIPoMat)'' omogućit će mladim istraživačima dr. sc. Aurori Ponzi, Nataši Vučemilović-Alagić, Zlatku Brkljači, Zoranu Miličeviću i Marinu Sapunaru da steknu kompetitivna znanja u sferi visoko-konkurentnog i tehnološki primjenjivog smjera istraživanja inovativnih površina i materijala. Ova istraživanja objedinjuju znanja iz fizike, biologije, računalne kemije i znanost o materijalima.

Razvoj teorijskih i eksperimentalnih pristupa u proučavanju međudjelovanja bioloških molekula s anorganskim površinama omogućuje ciljanu sintezu biološki inspiriranih  materijala s naprednim svojstvima, koji se primjenjuju u svijetu elektronike, optike, komunikacije te medicinske i farmaceutske industrije.

Uspjeh ovakvih istraživanja je moguć isključivo kroz interdisciplinarni napor koji u ovom slučaju spaja eksperimentalni razvoj površina i materijala, razvoj procesa proizvodnje uzoraka, simulacije procesa apsorpcije i stvaranja filma na površini,  te razvoj mikroskopskih proba i modela. To će u konačnici omogućiti vizualizaciju procesa apsorpcije i difuzije molekula na površini čime se cijeli proces može optimizirati u znanstvene i industrijske svrhe.

Uz rad u laboratoriju, mladi istraživači stipendisti imat će priliku usavršavati se putem kraćih boravaka na uglednim istraživačkim institucijama u inozemstvu poput Friedrich-Alexander Universität Erlangen - Nürnberg te sudjelovati na znanstvenim skupovima i radionicama, čime će se stvoriti preduvjeti za njihovo lakše uključivanje u Europski istraživački prostor.

Uz sudjelovanje u međunarodno priznatim istraživanjima cilj ovog projekta je omogućiti svestrano obrazovanje mladih istraživača, te razvoj njihovih voditeljskih i poduzetničkih vještina, kao i priprema mladih stručnjaka za suradnju s komercijalnim sektorom i Hrvatskom privredom.

Projekt MIPoMat u potpunosti financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.