Prijeđite na glavni sadržaj

Desetak tisuća građana na 15. utrci Terryja Foxa na Jarunu

19.9.2014.
Desetak tisuća građana na 15. utrci Terryja Foxa na Jarunu

Desetak tisuća građana sudjelovalo je danas na Jarunskom jezeru na 15. humanitarnoj utrci za borbu protiv raka "The Terry Fox Run - Maraton nade", čiji će prihod u cijelosti biti doniran Institutu Ruđer Bošković (IRB) za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika (HINA).

Odaziv na utrku bio je izniman zahvaljujući popularizaciji akcije, ali i sunčanom vremenu, tako da organizatori očekuju da će donacijama građana I tvrtki prikupiti oko 150 tisuća kuna. Inače, u proteklih 14 godina prikupljeno gotovo pet milijuna kuna, a sav je novac doniran zagrebačkim bolnicama i IRB-u za unaprjeđenje dijagnostike, liječenja, ali i znanstvenog istraživanja raka.

Trku je ove godine organizirala agencija MPG, uz niz suorganizatora među kojima je bilo i kanadsko veleposlanstvo I Hrvatska liga za borbu protiv raka, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Ive Josipovića, ministarstava zdravlja, znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji je i sudjelovao u utrci.

Akciju su građani podržali trčanjem oko jezera, hodanjem, rolanjem, vožnjom bicikla I kupnjom majice, uz tradicionalni zabavno-glazbeni program, a predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je da jarunska utrka, od svojih početaka 2000. godine, iz godine u godinu ima sve više organizatora I poklonika.

Utrku je otvorio ministar zdravlja Siniša Varga, istaknuvši da će svaki sudionik biti I pobjednik, jer će pridonijeti naporima da se pronađe lijek protiv raka. “Vjerujemo da ćemo kroz idućih nekoliko godina svi zajedno pobijediti pronalaskom lijeka za izlječenje raka”, istaknuo je ministar.

No na brojna pitanja novinara o navodnoj korupciji u zdravstvu I najavama izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, ministar nije htio odgovarati. S tim u vezi glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić ponovio je da se sve sumnje u koruptivne aktivnosti treba prijaviti DORH-u, te istaknuo da u Ministarstvu nemaju saznanja o eventualnim prijavama. Liste čekanja i inspekcije koje navodno kontroliraju rad oko 200 liječnika, Jagić također nije želio komentirati jer je taj posao, kaže, preuzeo HZZO.

Uz predstavnike organizatora, humanitarnu akciju došle su podržati I brojne osobe iz javnog života, poput svjetskih prvaka i osvajača olimpijske medalje, veslača, braće Martina i Valenta Sinkovića, zatim Franje Arapovića i Gordana Kožulja.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se svake godine održava u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.