Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za nasljedni rak

Glavna istraživačka usmjerenja Laboratorija za nasljedni rak su: Temeljna znanstvena istraživanja vezana su za prijenos signala uz poseban naglasak na uvođenje novih istraživačkih tehnologija; Primijenjena znanstvena istraživanja vezana uz rak i nasljedne bolesti usmjerena su na razvoj postupaka koji mogu poslužiti u dijagnostici nasljednih bolesti, te u terapiji raka; Razvoj bioinformatike i in silico modela na temelju rezultata glavnih istraživačkih usmjerenja.

Laboratorij za nasljedni rak

Glavna istraživačka usmjerenja Laboratorija za nasljedni rak su :

  • Temeljna znanstvena istraživanja vezana su za prijenos signala uz poseban naglasak na uvođenje novih istraživačkih tehnologija;
  • Primijenjena znanstvena istraživanja vezana uz rak i nasljedne bolesti usmjerena su na razvoj postupaka koji mogu poslužiti u dijagnostici nasljednih bolesti, te u terapiji raka;
  • Razvoj bioinformatike i in silico modela na temelju rezultata glavnih istraživačkih usmjerenja.

Glavni model u znanstvenim istraživanjima je signalni put Hh-Gli, poznat i pod drugim nazivima kao što su Hh-Ptc ili Hh/Ptc/Smo, odnosno Hedgehog- Gli ili Hedgehog-Patched, koji je evolucijski visoko očuvan put prijenosa signala od stanične membrane do jezgre. Put ima ključnu ulogu u normalnom razvoju a njegovo poremećeno funkcioniranje povezuje se s razvojnim deformacijama i rakom.

Ciljevi istraživanja su mehanizmi poremećenog aktiviranja Hh-Gli puta u odabranim tumorima (uključujući neke interakcije s drugim putevima i genima) i mogućnosti inhibiranja signalnog puta i rasta tumora. Također se istražuju i epigenetski čimbenici regulacije Hh-Gli signalnog puta koji su do sada rezultirali hipotezom da je metilacija promotora jedan od aspekta regulacije (u slučaju Ptch gena).

Temeljem najnovijih procjena da ovaj signalni put sudjeluje u jednoj trećini svih smrtonosnih tumora, Hh-Gli put postaje vrlo značajnom metom potencijalnih terapija raka. Tome su dodatno doprinijeli i prvi naši uspješni pokusi inhibiranja puta kojima je zaustavljen rast tumorskih kultura, što ukazuje na važnost daljnjih istraživanja mehanizama poremećene aktivacije i pronalaženja prikladnih inhibitora.

Primijenjena istraživanja vezana su uz nasljedni rak dojke, posebno na gene BRCA1 i BRCA2 čija analiza može poslužiti u ranoj dijagnostici i terapiji,  te na razvoj novih metoda koje bi se mogle koristiti i za druge tumore i nasljedne bolesti. Za sada je za širu javnost komercijaliziran postupak detekcije promjena u genima BRCA1 i BRCA2 a uskoro će se uključiti i ostali geni značajni za dijagnostiku raka dojke (CHEK2...).

U sklopu laboratorija djeluje i servis za određivanje slijeda nukleotida (sekvenciranje DNA) dostupan široj javnosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.