Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2013. godinu

29.10.2014.
Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2013. godinu

U Saboru su u ponedjeljak, 27. listopada, dodijeljene državne nagrade za znanost, a predsjednik Sabora Josip Leko pritom je naglasio kako je riječ o nagradi kojom Hrvatska svima želi poručiti kako znanstveni rad nije zanemaren, kako ga se i dalje visoko cijeni te kako bi svi željeli da država u znanost može uložiti više novca.

Državnu nagradu za znanost dobilo je 30 znanstvenika, a među njima je i znanstvena novakinja IRB-a Matea Nikolac Perković koja je nagrađena Godišnjom nagradom za znanstvene novake u području biomedicinskih znanosti.

Matea Nikolac Perković zaposlena je u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a u timu prof. dr. sc. Nele Pivac na mjestu znanstvenog novaka gdje trenutno radi na istraživanjima novih lako dostupnih biokemijskih i genetičkih markera koji se mogu koristiti kao pokazatelji određenih simptoma ili ponašanja u svrhu prevencije rizičnih ponašanja (kao što je suicidalno, impulzivno i agresivno) i uspješnijeg liječenja neuropsihijatrijskih bolesti.

Glavni interes trenutačnog znanstvenog rada, a ujedno i tema doktorskog rada pod mentorstvom prof. dr. sc. Nele Pivac, je uloga moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF) u demenciji.

Nagrada joj se dodjeljuje za posebno isticanje u znanstvenom radu u znanstvenom području biomedicine i zdravstva i to u istraživanjima molekularne podloge psihijatrijskih i neurodegenerativnih poremećaja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.