Prijeđite na glavni sadržaj
Difrakrometar za tanke filmove

Donacija Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorfa IRB-u

20.1.2014.
Donacija Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorfa IRB-u

Nedavno je Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf donirao Siemens difraktometar za istraživanje tankih filmovima X-zrakama Laboratoriju za tanke filmove Instituta Ruđer Bošković.

Donirani difraktometar omogućava određivanje kristalne strukture površina i vrlo tankih filmova, koji nisu mogući sa standardnim uređajima za mjerenje difrakcije.

Posebno je pogodan za analizu raznih takoslojnih nanomaterijala kojima se bavi više grupa na IRB-u. Uređaj će značajno olakšati analizu kristalne strukture takvih materijala koja se do sada obavljala u prvenstveno u inozemstvu. Za spomenutu donaciju su posebno zaslužni Dr. Joerg Grenzer i Rene Weidauer, iz grupe za Strukturnu analizu, Ionskog centra HZDRa, kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Interesantno je spomenuti da ovaj uređaj nije prva donacija Helmholtz-Zentrum Dresden Rossendorf našem Institutu. Nedavno je isti institut donirao vrijedan goniometar za RBS (Rutherford backscattering) channeling eksperimente Laboratoriju za interakcije ionskih snopova.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.