Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Ivančica Bogdanović Radović nominirana je za nagradu Žena godine!

4.7.2023.
Dr. Ivančica Bogdanović Radović nominirana je za nagradu Žena godine!

Dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović nominirana za nagradu 'Žena godine' koju provodi časopis Zaposlena. Ovu nagradu uredništvo časopisa tradicionalno dodjeljuje uspješnim ženama koje su svojim radom i zalaganjem obilježile godinu, a osim što su izgradile uspješne karijere, doprinijele su boljitku društva u cjelini, navodi se u obrazloženju nominacija.

Ivančica Bogdanović Radović diplomirala je i doktorirala fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplome zaposlila se na IRB-u u Zavodu za eksperimentalnu fiziku gdje radi i danas. Poslijedoktorsko usavršavanje provela je na Sveučilištu Johanes Kepler u Linzu. Trenutno radi na radnom mjestu znanstvene savjetnice u trajnom izboru u Laboratoriju za interakcije ionskih snopova, a također je i predsjednica Znanstvenog vijeća IRB-a.

Cjelokupnu znanstvenu karijeru bavi se razvojem analitičkih metoda koje se baziraju na interakcijama iona dobivenih iz akceleratora s materijalima. Te metode imaju mnoge primjene kao što su primjene u analizi predmeta kulturne baštine, u forenzici ili biologiji.

Do danas je objavila preko 170 znanstvenih radova koji su citirani oko 2000 puta. Održala je  pozvana predavanja na dvadesetak međunarodnih znanstvenih skupova i ljetnih škola. Bila je članica  organizacijskih odbora međunarodnih konferencija od kojih je najveća SOFT 2022 (Symposium On Fusion Technology 2022) održana prošle jeseni u Dubrovniku, na kojoj je sudjelovalo više od 1000 fuzijskih stručnjaka iz Europe i svijeta.

Dr. Bogdanović Radović je do sada je vodila nekoliko znanstvenih projekata od kojih treba spomenuti UKF projekt u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Beču u kojem su proučavali starenje modernih slikarskih materijala, te projekt koji je organizirala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) s više od 15 zemalja sudionika a koji se je bavio primjenama nuklearnih analitičkih metoda u forenzici. Trenutno je voditeljica IRB tima u sklopu programa Obzor Europa na projektu EUROfusion za radni paket PWIE (Plasma-wall interaction and exhaust).

U svojem radu, zadnjih desetak godina fokusirana je na dvije znanstvene teme.  Prva je vezana uz razvoj i primjenu nove metode masene spektrometrije MeV SIMS koju ima tek nekoliko laboratorija u svijetu, a koja se je pokazala kao izuzetno korisna u analizi organskih materijala. Drugo važno područje istraživanja vezano je za analizu fuzijskih materijala koji su kandidati za unutarnje obloge reaktora te onih koji su bili podvrgnuti plazmi u testnim uređajima tokamacima da bi se ustanovilo do kakvih promjena dolazi na njihovoj površini nakon djelovanja plazme. Ta istraživanja jako su važna za buduće fuzijske elektrane i rade se u suradnji s brojnim laboratorijima diljem Europe unutar EUROfusion projekta.

Aktivna je i u međunarodnim znanstvenim tijelima pa je tako članica Odbora za nuklearnu fiziku europskog fizikalnog društva i članica panela za odabir projekata njemačkog Helmholz centra Dresden-Rossendorf. 2019. godine izabrana je za predsjedavajuću međunarodnog savjetodavnog odbora Ion Beam Analysis konferencija - glavnih znanstvenih konferencija u području istraživanja kojim se bavi i koje se organiziraju svake dvije godine.

Neka njezin primjer bude inspiracija za sve mlade znanstvenice koje slijede svoj poziv i nastoje ostvariti izvanredne rezultate.

Ove godine, uz dr. Bogdanović Radović među nominiranima su i novinarka Dora Kršul, Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture u Šibeniku te dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinike Magdalena i koordinatorica za zdravstvo na projektu AI4Health.Cro kojeg koordinira IRB.   

Čestitamo svima nominiranima!

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ivančica Bogdanović Radović

Znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 457 1227
Mob: 098/939-1685
Interni broj:
1542

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.