Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za interakcije ionskih snopova

Grupa vodi institutski akceleratorski centar koji se sastoji od 2 Tandem akceleratora i pripadnih eksperimentalnih linija, što je najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u RH.

Laboratorij za interakcije ionskih snopova

Istraživanja ove grupe uključuju temeljna i interdisciplinarna istraživanja interakcije ionskih snopova s materijom, te razvoj metoda karakterizacije i modifikacije svojstava materijala s posebnim težištem na istraživanja nanostruktura. Dio aktivnosti vezan je i na primjene metoda analize u biomedicini, okolišu kao i na istraživanja predmeta kulturne baštine.

Popis dostupnih tehnika ionskih snopova, kategoriziranih po eksperimentalnim linijama:

Komora za PIXE/RBS spektroskopije:
Particle-induced X-ray emission or proton-induced X-ray emission (PIXE)
Rutherford Backscattering (RBS)

ToF-ERDA spektrometar:
Elastic Recoil Detection Analysis (ERDA)
Time-of-flight Elastic Recoil Detection Analysis (ToF-ERDA)

Komora za kanaliziranje ionskog snopa:
RBS channelling (RBS/c)
PIXE channelling (PIXE/c)

Ionski snop u zraku:
In-air PIXE and X-ray Fluorescence (XRF)

TOF-SIMS spektrometar s kolimiranim snopom:
Capillary MeV Time-of-Flight Secondary Ion Mass Spectrometry (MeV TOF-SIMS)

Komora DiFU (Dual beam irradiation for FUsion materials):
Zračenje s dvostrukim ionskim snopom

Dvostruka ionska mikroproba:
Dual ion microbeam focusing (under development)

Ionska mikroproba:PIXE, ERDA, RBS, Nuclear reaction analysis (NRA), Particle-induced Gamma-ray emission (PIGE), coincidence scattering, Ion beam induced luminescence (IL), Secondary Ion Mass Spectrometry with MeV ions (MeV-SIMS), Secondary electrons (SEI), Scanning transmission ion microscopy (STIM), Ion beam induced charge (IBIC), Materials modification.

.
  • Pogledajte video demonstracije nekih eksperimenata i tehnika koje se uobičajeno izvode u našem postrojenju, snimke su nastale u sklopu IAEA radionice na temu analize korištenjem ionskih snopova.
  • Također imamo video o akceleratorima i proizvodnji ionskih snopova.

U sklopu FP7 projekta SPIRIT, eksperimentalne linije IRB akceleratora mogu od 2011. godine koristiti i znanstvenici iz EU i pridruženih zemalja putem ''trans national access'' (TNA) sheme.

Trenutno je stranim istraživačima omogućen pristup opremi objekta u okviru dva projekta Horizon 2020, AIDA-2020 za ispitivanje detektora zračenja ionskim snopovima u fizici visokih energija i RADIATE za pristup najnaprednijim tehnikama za analizu i modifikacije materijala temeljene na ionskim snopovima istraživačima iz akademije i industrije. Također, laboratorij je od 2017. član regionalne mreže istraživačke infrastrukture CERIC-ERIC. Akceleratorsko postrojenje pruža oko 3000 sati beam time-a godišnje. Od toga, dio iskorišten u sklopu projekata međunarodne suradnje se povećao sa 14% 2007. godine na skoro 40% 2017. godine.

Potres i akceleratorski sustav

Na gornjoj poveznici nalaze se informacije o utjecaju potresa, koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. 3. 2020., na akceleratorsko postrojenje i eksperimentalnu opremu (tekst je na engleskom).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.