Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za interakcije ionskih snopova

Grupa vodi institutski akceleratorski centar koji se sastoji od 2 Tandem akceleratora i pripadnih eksperimentalnih linija, što je najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u RH.

Laboratorij za interakcije ionskih snopova
A
A
A

Istraživanja ove grupe uključuju temeljna i interdisciplinarna istraživanja interakcije ionskih snopova s materijom, te razvoj metoda karakterizacije i modifikacije svojstava materijala s posebnim težištem na istraživanja nanostruktura. Dio aktivnosti vezan je i na primjene metoda analize u biomedicini, okolišu kao i na istraživanja predmeta kulturne baštine.

U sklopu FP7 projekta SPIRIT, eksperimentalne linije IRB akceleratora mogu od 2011. godine koristiti i znanstvenici iz EU i pridruženih zemalja putem ''trans national access'' (TNA) sheme.

Trenutno je stranim istraživačima omogućen pristup opremi objekta u okviru dva projekta Horizon 2020, AIDA-2020 za ispitivanje detektora zračenja ionskim snopovima u fizici visokih energija i RADIATE za pristup najnaprednijim tehnikama za analizu i modifikacije materijala temeljene na ionskim snopovima istraživačima iz akademije i industrije. Također, laboratorij je od 2017. član regionalne mreže istraživačke infrastrukture CERIC-ERIC. Akceleratorsko postrojenje pruža oko 3000 sati beam time-a godišnje. Od toga, dio iskorišten u sklopu projekata međunarodne suradnje se povećao sa 14% 2007. godine na skoro 40% 2017. godine.

Potres i akceleratorski sustav

Na gornjoj poveznici nalaze se informacije o utjecaju potresa, koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. 3. 2020., na akceleratosko postrojenje i eksperimentalnu opremu (tekst je na engleskom).

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.