Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Neli Pivac uručena Nagrada Hrvatske akademije

3.5.2013.
Dr. Neli Pivac uručena Nagrada Hrvatske akademije

Fotografije su preuzete uz dozvolu časopisa "Medix".

Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održanoj 29. travnja povodom Dana Hrvatske akademije tradicionalno su dodijeljene nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu. Ovo posebno priznanje Akademije dodijeljeno je dr. sc. Neli Pivac iz Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju Zavoda za molekularnu medicinu za najviša dostignuća u području medicinskih znanosti.

Znanstvena savjetnica IRB-a dr. Pivac nagrađena je za znanstvena otkrića koja predstavljaju doprinos razumijevanju molekularne podloge i liječenju neuropsihijatrijskih poremećaja i poremećenih ponašanja kao što je suicidalno ponašanje.

U svojim istraživanjima dr. Pivac pokazala je važnu ulogu moždanog neurotrofnog čimbenika u suicidalnom ponašanju i razvoju psihoza. U tri ključna znanstvene rada dr. Pivac je po prvi puta pokazala da je Met/Met genotip s obzirom na polimorfizam BDNF Val66Met značajno povezan s pojavom psihotičnih simptoma u bolesnika s Alzheimerovom bolešću (Pivac i sur., 2011), posttraumatskim stresnim poremećajem - PTSP-om (Pivac i sur., 2012) ili s izvršenim suicidom (Pregelj i sur., 2011).

Objavljeni rezultati tih znanstvenih radova otvaraju mogućnost potencijalne kliničke primjene u vidu lako dostupnog biomarkera. Naime, jednostavnim određivanjem BDNF Val66Met genotipa u krvi dobivamo biomarker koji može ukazati na posljedični razvoj psihotičnih simptoma čime se, osim pravovremenog otkrivanja, može započeti i postupak liječenja i ublažavanja tih simptoma i psihotičnih stanja unutar Alzheimerove bolesti i PTSP-a. Određivanje BDNF Val66Met genotipa u krvi ispitanika, na sličan način, može pomoći i u pravovremenoj borbi protiv suicida.

Dr. Pivac je do sada objavila ukupno 115 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima koji su citirani preko 1.000 puta i 24 poglavlja u knjigama. Dio znanstvenih istraživanja dr. Pivac uvršten je u dvije svjetske baze podataka - The Genetic Association Database (GAD) i Published International Literature on Traumatic Stress (PILOTS) što pokazuje svjetski odjek znanstvenih radova i njihov doprinos razumijevanju genetičke podloge bolesti. Dobitnica je Nagrade “Ante Šercer” Akademije medicinskih znanosti Hrvatske za 2011. godinu, Godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za 2010. godinu, godišnje Državne nagrade za znanost koje dodjeljuje Hrvatski Sabor za značajno znanstveno dostignuće u 2008. godini te Godišnje državne nagrade za mlade znanstvene radnike za znanstveno-istraživački rad 1986. godine.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.