Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za molekularnu neuropsihijatriju

Laboratorij za molekularnu neuropsihijatriju istražuje ulogu neuroendokrinih i neurotransmitorskih sustava i njihovih pripadajućih gena u etiologiji i liječenju neuropsihijatrijskih i stresom izazvanih poremećaja.

Laboratorij za molekularnu neuropsihijatriju

Budući da etiološka i psihobiološka podloga neuropsihijatrijskih poremećaja nije u potpunosti jasna, a mogla bi biti posljedica međusobnog djelovanja genetskih čimbenika, specifičnih proteina i utjecaja okoline, u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju se intenzivno istražuje uloga serotoninskog, kateholaminskog, neuroimunološkog, neurotrofinskog i neuroendokrinog sustava u psihijatrijskim (depresija, shizofrenija, posttraumatski stresni poremećaj, alkoholizam, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću u djece, poremećaji ponašanja i hranjenja, suicidalno i agresivno ponašanje) i neurološkim (Alzheimerova bolest, epilepsija) poremećajima.

Cilj istraživanja je odrediti neurobiološke varijable i polimorfizme gena kandidata koji kontroliraju aktivnost pripadajućih proteina serotoninskog, kateholaminskog, neurotrofinskog i neuroendokrinog sustava u neuropsihijatrijskim poremećajima s posebnim naglaskom na istraživanje bioloških pokazatelja uspjeha liječenja koji bi pridonijeli odabiru najpovoljnije farmakoterapije na temelju individualnih biokemijskih i/ili genetskih karakteristika oboljele osobe.

Za dosadašnje rezultate postignute na području istraživanja biokemijskih i molekularnih pokazatelja psihijatrijskih i stresom izazvanih poremećaja D Muck-Šeler (2005. godine) i N Pivac (2009. godine) su dodijeljene državne nagrade za znanost.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.