Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Pivac dodijeljena nagrada „Ante Šercer“

12.12.2012.
Dr. Pivac dodijeljena nagrada „Ante Šercer“

Dr. Nela Pivac

Danas je u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora znanstvenici IRB-a dr. Neli Pivac dodijeljena nagrada „Ante Šercer“ za najbolji znanstveni rad u 2011. godini u kojem se istražuje povezanost između raspodjele genotipova moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF) Val66Met i Alzheimerove bolesti.

U radu pod naslovom „Brain derived neurotrophic factor Val66Met polymorphism and psychotic symptoms in Alzheimer’s disease” koji je objavljen u Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry je po prvi put pokazano, na velikim dobro definiranim skupinama bolesnika s Alzheimerovom bolešću, kako je raspodjela genotipova za moždani neurotrofni čimbenik (BDNF) Val66Met značajno različita kod bolesnika koji su razvili psihotične simptome prema bolesnicima bez psihotičnih simptoma.

Naime, bolesnici sa psihotičnim simptomima u Alzheimerovoj bolesti bili su češće nosioci Met/Val i Met/Met genotipa BDNF Val66Met polimorfizma nego nepsihotični bolesnici. Ti rezultati upućuju da prisustvo jednog ili dva Met alela BDNF Val66Met polimorfizma može predstavljati rizik za razvoj psihoza u Alzheimerovoj bolesti.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je teška i neizlječiva degenerativna bolest mozga koja može uzrokovati smrt, a od nje u svijetu boluje oko 27 milijuna ljudi. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Poremećaji u ponašanju, kao što su psihotični simptomi, predstavljaju ključnu značajku Alzheimerove bolesti, a geni vezani uz dopamin, serotonin i moždani neurotrofni čimbenik smatraju se genima „kandidatima“ za Alzheimerovu bolest.

Taj je nalaz od posebnog kliničkog značaja jer se taj lako dostupni genetički pokazatelj može vrlo jednostavno odrediti u bolesnika s Alzheimerovom bolešću, te pravovremeno započeti s adekvatnim liječenjem koje može pomoći u olakšavanju psihotičnih simptoma Alzheimerove bolesti.

Značaj rada je i u njegovoj multidisciplinarnosti jer je suradnja na ovom radu okupila znanstvenike bazičare i kliničare iz Republike Hrvatske i to iz zdravstvenih ustanova (Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Klinike za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan) te istraživače s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Instituta Ruđer Bošković.

Časopis Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry je renomirani multidisciplinarni znanstveni časopis koji ima visok faktor utjecaja IF=3.247 i taj je časopis u tri znanstvena područja rangiran unutar prvih 30% najboljih časopisa: unutar prvih 25% časopisa u znanstvenom području farmakologija i farmacija, unutar prvih 27% časopisa u skupini kliničke neurologije i unutar prvih 28% časopisa u skupini psihijatrija.

Nagradu „Ante Šercer“ dodjeljuje Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.