Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. sc. Marin Roje ugostio prvu ženu francuske znanosti

17.4.2012.
Dr. sc. Marin Roje ugostio prvu ženu francuske znanosti

Prof. Catherine Bréchignac

Vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Marin Roje, bio je domaćin posjete visoke francuske delegacije predvođene profesoricom Catherine Brechignac, veleposlanicom za znanost, tehnologiju i inovacije Republike Francuske, koja je po drugi put u godinu dana posjetila Institut.

Dr. Roje je 18. travnja, zajedno sa suradnicima, delegaciji prezentirao rad i istraživanja koja se odvijaju u istraživačkoj morskoj postaji IRB-a u Martinskoj kraj Šibenika, a dan kasnije 19. travnja ugostio ih je na IRB-u, gdje je uz predstavljanje rada Centra za istraživanje mora u Rovinju i Zavoda za istraživanje mora i okoliša, održan sastanak na temu suradnje s francuskim znanstvenim institucijama.

Jedan od razloga ovog visokog posjeta predstavljanje je hrvatskih potencijala u području istraživanja mora i mogućnosti sudjelovanja Hrvatske u pan-mediteranskom savezu, koji bi za cilj imao sustavno praćenje i istraživanja usmjerena na razumijevanje procesa koji se odvijaju na Mediteranu, pod pritiscima globalnih promjena u okolišu.

Institut Ruđer Bošković je s veleposlanstvom Republike Francuske 2005. godine potpisao Memorandum o suradnji, kojim je definirano da su molekularna biologija, istraživanje mora i okoliša prioriteti francusko-hrvatske znanstvene suradnje. Ovaj sporazum omogućio je dolazak brojnih renomiranih francuskih stručnjaka koji su zajedno s kolegama s "Ruđera" radili na pripremi zajedničkih projekata.

Također, veleposlanstvo Republike Francuske je u 2011. godini šestorici IRB-ovih znanstvenih novak dodijelilo stipendije u trajanju od mjesec dana za znanstveno-istraživačke boravke u Francuskoj. Dr. Roje smatra da s obzirom na tradiciju i ekspertizu koju IRB ima u području istraživanja mora, može biti strateški partner u realizaciju ovog projekta od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i Europu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.