Prijeđite na glavni sadržaj

Drugo predavanje u Ciklusu znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu

29.10.2010.
Drugo predavanje u Ciklusu znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak, 4. studenog 2010. godine s početkom u 14 sati u predavaonici III. krila prof. dr. sc. Davor Ježek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će drugo predavanje u Ciklusu znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu pod naslovom: Medicinska oplodnja – zašto je ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu "otišla" Edwardsu?

Robert Edwards (85), znanstveni otac prve bebe iz epruvete, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju. Od 1978. i rođenja Louise Brown do danas je u svijetu rođeno oko 4,3 milijuna djece začete medicinskom oplodnjom. U tadašnjoj Jugoslaviji, Klinika za ženske bolesti i porodništvo (popularno zvana “Petrova”) bila je jedna od prvih 10 centara u svijetu u kojima se počela primjenjivati metoda in vitro oplodnje. Na nedavno održanom kongresu Europskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) u Rimu analizirano je više od 850.000 ciklusa prijavljenih 2006. godine. Dvije trećine svih postupaka učinjeno je u 7 zemalja (Japan, SAD, Francuska, Njemačka, Španjolska, Australija i Velika Britanija), što govori o velikoj raširenosti metoda medicinske oplodnje u razvijenim zemljama.

Cilj predavanja je na popularan način slušateljstvu približiti suvremene spoznaje o odnosu između spermija i jajne stanice, opisati osnovne faze normalne oplodnje te metode medicinske oplodnje u liječenju neplodnosti.

Davor Ježek doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1994. godine. Nakon doktorata, dodijeljene su mu stipendije Ministarstva znanosti Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke (DAAD) za usavršavanje na Institutu za patologiju Sveučilišta u Innsbrucku i Sveučilišne bolnice Eppendorf Sveučilišta u Hamburgu (1995.-1997.). Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor u Zavodu za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje rada mu je histologija i embriologija muške spolne žlijezde te neplodnost u muškarca. Član je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih društava, od kojih je za spomenuti Europsku andrološku akademiju (jedini član iz Republike Hrvatske).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.