Prijeđite na glavni sadržaj
'IRB predstavio Znanstvene oskarovke'

ERC projekti vrijedni preko 3,5 milijuna eura za vrhunska istraživanja na IRB-u

24.4.2015.
ERC projekti vrijedni preko 3,5 milijuna eura za vrhunska istraživanja na IRB-u

Na IRB-u su danas predstavljeni prestižni projekti Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedni preko 3,5 milijuna eura zahvaljujući kojima su se na IRB vratile dvije znanstvenice s bogatom međunarodnom karijerom dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Ana Sunčana Smith. Zahvaljujući ERC sredstvima ove će dvije znanstvenice na IRB-u osnovati svoju grupu i zaposliti mlade istraživače te opremiti laboratorije kako bi radile na istraživanjima koja će u budućnosti pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih, stoga ne čudi da su na IRB-u ovo svečano predstavljanje nazvali 'Znanstvenim oskarima'.

Grčić: IRB strateški partner Vlade

Uz ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. Tome Antičića, svečanost je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije g. Branko Grčić koji je čestitao dr. Tolić i dr. Smith na prestižnim projektima i znanstvenim rezultatima te im se zahvalio što su takve projekte odlučile raditi u Hrvatskoj i vratiti se s međunarodnih institucija u naponu svoje karijere.

Ministar Grčić je istaknuo kako Ruđer kao najveća znanstvena institucija u Hrvatskoj, vodeća u broju povlačenja sredstva iz europske riznice predstavlja nezaobilaznog partnera Vlade RH - ''Bez vas mi ne možemo zapravo ništa, bez jakog istraživačkog i znanstvenog segmenta, nema održive industrije niti gospodarstva. Tu je IRB najjači u RH, što je potvrdio i uvrštavanjem stožernog strukturnog projekta O-zip u Operativni program Europske unije. Ruđer je uvijek mogao računati i svakako može računat na podršku Vlade u svojim projektima i daljnjem radu ubuduće.'' – zaključio je Grčić.

U uvodnom izlaganju ravnatelj IRB-a dr. Antičić čestitao je i zahvalio ERC dobitnicama - ''Europska komisija prepoznala je znanstvenu izvrsnost, predanost i inovativnost dr. Tolić i dr. Smith te ih uvrstila u elitno znanstveno društvo dodijelivši im ERC projekte i nagradila ih izdašnim sredstvima. Zadovoljan sam što smo ih uspjeli dovesti na IRB.'' – rekao je Antičić i dodao kako od četiri ERC projekta koja su dodijeljena hrvatskim znanstvenicima, IRB drži polovicu.

Antičić: IRB višestruko premašio plan u dobivanju HORIZON projekata

Pored toga, naglasio je Antičić -  ''Ruđer je već u prvom kvartalu 2015. višestruko premašio plan u dobivanju HORIZON projekata s već četiri potpisana i još četiri koja uskoro potpisujemo, s financijskim iznosom od oko 6 milijuna eura. IRB se realno nada Horizon projektima vrijednim još nekoliko milijuna eura do kraja godine.'' - i zaključio – ''Svi ovi projekti su dodatna potvrda izvrsnosti IRB-a jer da podsjetim unutar programa HORIZON 2020 sredstva se dodjeljuju na izuzetno kompetitivnim natječajima i dobiti projekt u sklopu HORIZON 2020 programa znači da ste dobili potvrdu EU-a da radite konkurentnu znanost koja se može mjeriti s radom drugih znanstvenih institucija iz zemalja s daleko izdašnijim financiranjem istraživanja i razvoja (npr. Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom).''

Europska komisija prepoznala je znanstvenu izvrsnost, predanost i inovativnost dr. Tolić i dr. Smith te ih uvrstila u elitno znanstveno društvo.

Nakon zanimljive prezentacije o stanju projekata na IRB-u dr. Tomislav Šmuc, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte, podsjetio je sudionike na stroga pravila i uvjete natječaja ERC –a te na značaj i vrijednost ERC projekata u međunarodnoj znanstveno-akademskoj zajednici.

''Važno je napomenuti da se za ove prestižne projekte mogu prijaviti istraživači iz bilo kojeg dijela svijeta s adresom istraživanja unutar EU, kriteriji su strogi i ogromna je konkurencija. Također, jedan od preduvjeta natječaja jest da institucija s koje se prijavljuje istraživač mora moći stvoriti uvjete da glavni istraživač može neovisno voditi istraživanja i upravljati financijama. IRB je taj uvjet uspješno ispunio.'' – naglasio je dr. sc. Tomislav Šmuc.

Smith izabrana u uski krug od osam posto najboljih

Prvi projekt Europskog istraživačkog vijeća na IRB donosi dr. sc. Ana Sunčana Smith kojoj je prošle godine dodijeljeno 1,5 milijuna eura za projekt 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta'. Od rekordnih 3329 prijava, projekt dr. Smith odabran je za financiranje uz još 286 prijedloga. Osim što je stigao kao potvrda izvrsnosti rada dr. Smith, ERC projekt ostvario je i njezinu dugogodišnju želju o povratku u Hrvatsku te joj omogućio početak realizacije snažnog i međunarodno konkurentnog istraživačkog pothvata na IRB.

Zapošljavanje mladih znanstvenika povratnika iz inozemstva

Naime, upravo zahvaljujući ERC projektu dr. Smith se vraća na IRB nakon uspješne karijere redovitog profesora na Fizičkom odsjeku Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu. Osvajanje prestižnog ERC financiranja nije nikakvo iznenađenje kad je dr. Smith u pitanju i potvrda je njezine znanstvene izvrsnosti.

O projektu dr. Smith

Rezultati do kojih bi znanstvenici mogli doći u budućnosti će unaprijediti razvoj novih lijekova i terapija. Naime, skoro polovica svih trenutno odobrenih lijekova može ispuniti svoju funkciju jedino ukoliko biološke membrane u stanici odigraju svoju ulogu onako kako treba, odnosno ukoliko odrade selektivan prijenos molekula ili signala između stanica.

Dr. Smith je autor brojnih znanstvenih radova izdanih u nekim od najuglednijih znanstvenim časopisima, održala je preko stotinu pozvanih predavanja, dobitnica je brojnih priznanja, pa joj je tako Sveučilište u Erlangenu-Nürnbergu 2009. godine dodijelilo laskavo priznanje 'Zvijezda u usponu'.

Pored toga, veliko priznanje je i to što je izabrana predsjednicom odbora koji organizira seriju uglednih 'PhyCell konferencija', a 2011. godine postala je članicom Bavarske akademije prirodnih i humanističkih znanosti.

Istraživanjem bioloških membrana do spoznaja ključnih za razvoj novih lijekova

ERC projekt dr. Smith započeo je početkom 2014. godine na Institutu za teorijsku fiziku na Sveučilištu u Erlangenu-Nürnbergu, a potom ga dr. Smith seli na Institut Ruđer Bošković gdje sredstvima projekta uređuje istraživački prostor za svoje suradnike te zapošljava tim mladih znanstvenika od kojih je čak troje povratnika iz Njemačke.

Znanstveni tim prof. Smith će se sljedećih pet godina baviti istraživanjem membrana u živim stanicama. ''Namjera nam je proširiti dosadašnje spoznaje o procesima koji povezuju fiziku, biologiju i znanost o materijalima. Rezultati do kojih bi mogli doći u budućnosti bi mogli unaprijediti razvoj novih lijekova i terapija. Naime, skoro polovica svih trenutno odobrenih lijekova može ispuniti svoju funkciju jedino ukoliko biološke membrane u stanici odigraju svoju ulogu onako kako treba, odnosno ukoliko odrade selektivan prijenos molekula ili signala između stanica.'' – naglasila je dr. Smith.

Prvi 'ERC Consolidator Grant' u Hrvatskoj

Zahvaljujući dr. sc. Ivi Tolić ove godine je po prvi puta u Hrvatsku stigao i 'ERC Consolidator Grant' koji je Europska komisija namijenila izvrsnim glavnim istraživačima u razdoblju karijere dok još jačaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program.

O projektu dr. Tolić

Riječ je o istraživanju na rubu svih dosadašnjih istraživanja s obzirom da se mikrotubuli premosnice koji su središte istraživanja dr. Tolić do sada nisu proučavali jer ovakvo istraživanje zahtijeva primjenu visoke tehnologije mikroskopije i tehnike laserske mikrodisekcije.

Od zaprimljenih 2528 prijava ERC je izabrao 372 projekta, a u ovo međunarodno elitno društvo odabrana je i znanstvena savjetnica IRB-a dr. Iva Tolić, dobitnica brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja i odlikovanja među kojima su i odlikovanje Reda Danice Hrvatske, prestižna europska nagrada za doprinos u područje znanosti o životu - European Life Science Award, nagrada Europskog biofizičkog društva, a prošle godine jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, svrstao je dr. Tolić u 'generaciju budućnosti'- među 40 najboljih mladih svjetskih biologa.

Dva milijuna eura za istraživanja koja pomiču granice

Dr. Ivi Tolić dodijeljena su sredstva za projekt 'Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore' u iznosu od preko 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina.

''Zahvaljujući ERC sredstvima na IRB-u ću osnovati vlastitu istraživačku grupu, opremiti laboratorij vrhunskom opremom kako bi sa svojim timom mogla doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica. Naime, razumijevanje uloge mikrotubula premosnica u generiranju sila i kretanju kromosoma dovest će do sasvim novih spoznaja o mehanizmima dijeljenja kromosoma, a te će spoznaje moći poslužiti u istraživanju i razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih i kancerogenih bolesti.'' – objašnjava dr. Tolić.

Riječ je o istraživanju na rubu svih dosadašnjih istraživanja s obzirom da se mikrotubuli premosnice koji su središte njezinog istraživanja do sada nisu proučavali jer ovakvo istraživanje zahtijeva primjenu visoke tehnologije mikroskopije i tehnike laserske mikrodisekcije.

U Hrvatskoj imamo ukupno četiri ERC projekta 

Ove prestižne projekte dosad su dobili poznati hrvatski istraživači iz dijaspore poput dr. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i dr. Nenada Bana s ETH u Zurichu te dr. Aleksandre Radenovića s EPFL u Lausanne i dr. Bojana Žagrovića sa Sveučilišta u Beču koji su dobili sredstva namijenjena znanstvenicima početnicima.

Prvi ERC projekt u sklopu programa 'ERC Advanced Grants' stigao je u Hrvatsku 2011. godine, a dobio ga je prof. Stipan Jonjić sa Sveučilišta u Rijeci. Dvije godinu kasnije, Europsko istraživačko vijeće izabralo je dr. sc. Vernesu Smolčić s Prirodoslovnog matematičkog fakulteta. Od ukupno četiri ERC projekta koja su dosad dodijeljena hrvatskim znanstvenicima Institut Ruđer Bošković ponosno drži dva projekta

''Neupitno je da ovi projekti značajno pridonose jačanju ugleda kako IRB-a tako i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u Europi i svijetu, stoga se nadam da će i domaće institucije prepoznati i podržati znanstvenike čiju je izvrsnost već potvrdila Europska unija i međunarodna znanstvena zajednica.'' – zaključio je dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.