Prijeđite na glavni sadržaj

Europa slavi ruđerovku Ivu Tolić kao 5000. dobitnicu ERC projekta

Osam godina nakon što je Europska komisija lansirala program financiranja za najbolje znanstvenike u svijetu, Europsko istraživačko vijeće (ERC) slavi značajan jubilej - svojeg pet tisućitog dobitnika i to znanstvenicu Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Ivu Tolić!
16.6.2015.
Europa slavi ruđerovku Ivu Tolić kao 5000. dobitnicu ERC projekta

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih.

Zahvaljujući dr. sc. Ivi Tolić ove godine je po prvi puta u Hrvatsku stigao 'ERC Consolidator Grant' koji je Europska komisija namijenila izvrsnim glavnim istraživačima u razdoblju karijere dok još jačaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program. Od zaprimljenih 2528 prijava ERC je izabrao 372 projekta, a u ovo međunarodno elitno društvo odabrana je i znanstvena savjetnica IRB-a dr. Iva Tolić.

ERC svoj jubilej obilježava nizom svečanih događanja u Bruxellesu. Glavna svečanost će se održati danas u knjižnici Solvay, a u sklopu koje će dr. sc. Iva Tolić predstaviti svoja znanstvena postignuća koja su je dovela do ovog prestižnog projekta, istraživanje na kojem će raditi u sklopu ERC projekta te svoju matičnu instituciju - Institut Ruđer Bošković.

Svečanost u knjižnici Solvay otvorit će Pablo Amor, direktor Izvršne agencije ERC-a, a nakon njega će izlaganja održati predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, Marite Seile, ministrica za obrazovanje i znanost Republike Latvije, profesor Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije te Patrizia Toia, potpredsjednica Odbora za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta.

Nakon izlaganja dr. Tolić uzvanici će sudjelovati u svečanosti simbolične predaje čeka na iznos od 2,1 milijuna eura za ERC projekt dr. Tolić. Uz slavljenicu, dr. Ivu Tolić, iz Hrvatske će u programu sudjelovati dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, a poziv je uručen i prof. dr. sc. Vedranu Mornaru, ministru znanosti obrazovanja i sporta te njegovom pomoćniku g. Staši Skenžiću.

Također, ERC će danas sudjelovati i u radu Europskog parlamenta, točnije njegovog Odbora za industriju, istraživanje i energiju s početkom u 17.00 sati uz sudjelovanje povjerenika za istraživanje, znanost i inovacije Europske komisije prof. Carlosa Moedasa te prof. Jean Pierre Bourguignona, predsjednika ERC-a.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika ERC-a Prof. Jean-Pierre Bourguignona, posebna gošća i pet tisućita dobitnica ERC financiranja ruđerovka dr. sc. Iva Tolić održat će posebno izlaganje o značenju ERC financiranja za znanstvenike.

Predsjednik Odbora za industriju Jerzy Buzek tom je prigodom izjavio kako je "veoma ohrabrujuće susresti 5000. znanstvenika kojega je stipendiralo Europsko istraživačko vijeće i čuti iskustva znanstvenice o tome što ova stipendija znači za nju".

Congratulations to Dr Tolić. Her research on cell division, a core process for life, promises to push the boundaries of cell and molecular biology and could be critical for the development of new therapies against cancer. Discover her ERC project here: bit.ly/1Sh4wo7#ERC5000

"Odbor za industriju, istraživanje i energiju jako je naporno radio kako bi osigurao novac namijenjen za znanstvenike, kroz Europsko istraživačko vijeće kao i kroz ostale dijelove programa Obzor 2020. Nadam se da će ova stipendija omogućiti dr. Tolić da se u potpunosti posveti svojem istraživačkom projektu u Institutu Ruđer Bošković. Budućnost Europske unije ovisi o znanstvenicima poput nje", istaknuo je Buzek.

Podsjetimo se, dr. Ivi Tolić dodijeljena su sredstva za projekt 'Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore' u iznosu od preko 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina.

Zahvaljujući ovim sredstvima dr. Tolić će na IRB-u osnovati vlastitu istraživačku grupu, opremiti laboratorij vrhunskom opremom kako bi sa svojim timom mogla doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica. Naime, razumijevanje uloge mikrotubula premosnica u generiranju sila i kretanju kromosoma dovest će do sasvim novih spoznaja o mehanizmima dijeljenja kromosoma, a te će spoznaje moći poslužiti u istraživanju i razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih i kancerogenih bolesti.

Riječ je o istraživanju na rubu svih dosadašnjih istraživanja s obzirom da se mikrotubuli premosnice koji su središte njezinog istraživanja do sada nisu proučavali jer ovakvo istraživanje zahtijeva primjenu visoke tehnologije mikroskopije i tehnike laserske mikrodisekcije.

Dr. Iva Tolić, dobitnica brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja i odlikovanja među kojima su i odlikovanje Reda Danice Hrvatske, prestižna europska nagrada za doprinos u područje znanosti o životu - European Life Science Award, nagrada Europskog biofizičkog društva, a prošle godine jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, svrstao je dr. Tolić u 'generaciju budućnosti'- među 40 najboljih mladih svjetskih biologa.

Iva Tolić je naglasila kako želi u Hrvatskoj izgraditi interdisciplinarni znanstveni centar koji bi bio prepoznatljiv u Europi i svijetu. Na kraju je mladima poručila: “Znanost je težak posao i morate ga stvarno voljeti. Ako volite vaša istraživanja, onda vam sve lako pada i postaje kao igra. Jedna je od najvažnijih stvari pažljivo odabrati temu istraživanja i projekt, jer svaki znanstveni projekt zahtijeva intenzivan i mukotrpan rad tijekom više godina, pa je važno dobro razmisliti o svemu prije početka projekta. Nemojte gubiti samopouzdanje i, ono najvažnije, ostanite znanstveno znatiželjni”

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.