Prijeđite na glavni sadržaj

Europska komisija znanstvenim postignućima Ruđerovca najavila ulazak Hrvatske u EU

27.6.2013.
Europska komisija znanstvenim postignućima Ruđerovca najavila ulazak Hrvatske u EU

Europska komisija u Bruxellesu je na svojim službenim Internet stranicama (http://www.croatia-in-the-eu.eu/) najavila ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije kroz priče o uspjesima naših ljudi iz različitih djelatnosti. Na naslovnici stranice Europske komisije tako se uz priču o sportašici Blanki Vlašić, glumicama Zrinki Cvitešić i Neri Stipičević, književnici Slavenki Drakulić, filmskom režiseru i scenaristu Ognjenu Sviličiću, našla priča o znanstvenim postignućima 'Ruđerovca' dr. Roberta Vianella u području razumijevanja neurodegenerativnih bolesti, ostvarenim kroz vrlo uspješnu višegodišnju suradnju s grupom dr. sc. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani u Sloveniji. 

Kao povod ovom izuzetnom priznanju poslužili su znanstveni rezultati dr. sc. Roberta Vianella, višeg znanstvenog suradnika u Zavod za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, na području rasvjetljavanja bioloških procesa u ljudskom mozgu odgovornih za nastanak i razvoj poremećaja poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingtonove bolesti te mnogih oblika depresije, koji danas predstavljaju rastući i uglavnom neizlječiv problem za zdravstvo u svijetu s čestim smrtnim posljedicama unutar 7–12 godina od inicijalne dijagnoze. Odmah nakon kardiovaskularnih bolesti i tumora, neurodegenerativne bolesti predstavljaju treći najčešći uzrok smrti u svijetu, a troškovi liječenja u svijetu procjenjuju se na više od bilijun američkih dolara godišnje – iznos tri puta veći od troškova liječenja tumora.

Ostvareni znanstveni rezultati realizirani su prvenstveno kroz dva FP7–PEOPLE projekta koje je dr. Vianello dobio na natječajima europskog Sedmog okvirnog programa (FP7), a za koje je već primio dva priznanja Europske komisije: nagradu "50.000-ti Marie Curie stipendist" u prosincu 2010. godine te priznanje "Marie Curie uspješna priča" u travnju 2012. godine. Ovo novo priznanje Europske komisije najbolje govori u prilog kvaliteti, prepoznatljivosti i širokoj važnosti dosadašnjeg rada dr. Vianella u ovom području istraživanja, koje bi trebalo potaknuti multidisciplinarna istraživanja u svrhu unaprjeđenja kvalitete života oboljelih od ovih progresivnih poremećaja, posebice zbog činjenice da su svi postojeći lijekovi vrlo ograničeni i liječe isključivo simptome, a ne uzrok bolesti te je njihova primjena povezana s nizom neželjenih nuspojava.

"Nadamo se da će naše spoznaje i daljnji rad na ovoj tematici poboljšati znanje o neurodegeneraciji te dugoročno unaprijediti kliničku neurologiju kroz razvoj novih i efikasnijih terapija protiv mnogih neurodegenerativnih bolesti." – zaključio je dr. Vianello.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.