Prijeđite na glavni sadržaj

Gama-teleskop MAGIC II pušten u rad

30.4.2009.
Gama-teleskop MAGIC II pušten u rad

"Ruđerovci" dr. sc. Dario Hrupec i dr. sc. Tihomir Surić članovi su tima međunarodne znanstvene kolaboracije MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov) koja je na nedavno održanoj svečanosti na opservatoriju Roque de los Muchachos, na kanarskom otoku La Palmi u Španjolskoj, pustila u rad drugi gama-teleskop, nazvan MAGIC-II.

Teleskopi MAGIC najveći su teleskopi takvog tipa na svijetu, a opažaju gama-zrake koje iz dalekih kozmičkih objekata dolaze na Zemlju. Gama-zrake su elektromagnetski valovi najviših frekvencija. Energija pojedine gama-zrake koju opaža MAGIC veća je deset je do stotinu milijardi puta od energije vidljive svjetlosti. Teleskopi MAGIC, koji će od sada raditi u stereoskopskom modu, moći će otkriti nove izvore visokoenergijskih gama-zraka te značajno doprinijeti razumijevanju pulsara, aktivnih galaktičkih jezgara i provala gama-zračenja (engl. gamma ray burst), a možda i tamne tvari.

Dario Hrupec proveo dva tjedna na La Palmi radeći na redovitim opažanjima teleskopom MAGIC-I, a Tihomir Surić trenutno radi na testiranju teleskopa MAGIC-II. Prve rezultate stereoskopskih opažanja možemo očekivati na ljeto.

Uz hrvatske znanstvenike tim MAGIC-a čini više od 150 znanstvenika iz Njemačke, Italije, Španjolske, Švicarske, Poljske, Finske, Bugarske i SAD-a. U hrvatskoj grupi MAGIC, formiranoj na inicijativu bivšeg Ruđerovca Daniela Ferenca (sada profesora na University of California, Davis), još su Dijana Dominis Prester i Tomislav Terzić sa Sveučilišta u Rijeci te Željko Antunović, Nikola Godinović i Ivica Puljak sa Sveučilišta u Splitu.

Više o svemu možete pročitati ovdje, a ukoliko vas zanima više o radu i tehnologiji teleskopa MAGIC, ovdje možete pogledati dva, nedavno snimljena, kratka filma.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.