Prijeđite na glavni sadržaj

Grad Šibenik financira zapošljavanje znanstvenika u Martinskoj

2.1.2013.
Grad Šibenik financira zapošljavanje znanstvenika u Martinskoj

Temeljem Sporazuma o suradnji između Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Grada Šibenika, potpisanog 7. kolovoza 2012. godine, u morskoj postaji Martinska zaposlen je stručni suradnik kojeg će u idućih dvanaest mjeseci financirati Grad Šibenik. Ovakvim sporazumima IRB potiče znanstveno istraživačko umrežavanje i namjeru da se u budućnosti još bolje pozicionira u okviru izvrsnosti lokalnih, regionalnih i međunarodnih znanstvenih institucija.

Sporazum je nastavak dobre suradnje Grada Šibenika i Instituta na izradi znanstvenih studija važnih za raspolaganje prirodnim bogatstvima i posebnostima Šibenika, a u svrhu nastavka dobre suradnje gradonačelnik dr. Ante Županović nedavno se i sastao s novim ravnateljem Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tomom Antičićem.

Suradnja između Instituta i Grada Šibenika obuhvaća suradnju na znanstvenim i stručnim projektima kroz poticanje projekata od zajedničkog interesa, razmjenu tehničkih informacija, usklađivanje zajedničkih projekata, razmjenu rezultata rada na zajedničkim projektima, zajedničko korištenje opreme te suradnju na području obrazovanja.

Zaposleni stručni suradnik radit će na projektu "Priroda organske tvari, interakcije s mikrokonstituentima i površinama u okolišu" koji se provodi u Laboratoriju za fizičku kemiju vodenih sustava (LFKVS) Zavoda za istraživanje mora i okoliša. Projekt se bavi istraživanjem organskih tvari i sumpornih vrsta koje zajedno imaju ključnu ulogu u složenim biogeokemijskim procesima u vodenom okolišu. Kroz projekt se pored vodenog stupca, putem novog i interdisciplinarnog pristupa, istražuje kemijski sastav, struktura, površinski aktivna i optička svojstva površinskog mikrosloja mora.

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović istaknuo je kako ovim sporazumom Grad Šibenik i Institut Ruđer Bošković potvrđuju dugogodišnju upješnu suradnju na zajedničkim projektima s ciljem učinkovitijeg korištenja raspoloživih znanja i partnerstva. Gradonačelnik vjeruje kako će partnerstvo i suradnja s Institutom doprinijeti poboljšanju kulturnog i znanstvenog života te da će pomoći u obrazovnim i istraživačkim aktivnostima grada.

Institut Ruđer Bošković ima izvanredni svjetski ugled u znastvenim istraživanjima iz područja uporabe elektrokemijskih tehnika. Kontinurani rad i dostignuća znastvenika Instituta u elektrokemiji mora i okoliša prepoznati su u zadnjih tridesetak godina, a u tim istraživanjima ključno mjesto ima morska postaja Martinska koja ima sve uvjete da da uz ostale znanstvene institucije na Jadranu postane znanstveni centar za ovaj dio Mediterana. Stručnost Instituta i potencijal postaje Martinska prepoznala je i lokalna vlast u Šibeniku koja je njima potpisala Sporazum o suradnji s ciljem promocije znanstveno-istraživačkih aktivnosti, ali i turističke promocije grada.

Ulaganje u ljudski kapital, posebice u znanosti i tehnologiji, od primarne je važnosti za rast gospodarstva koji se temelji na inovacijama i razvoju tehnologije. Kroz ovu suradnju potiče se financiranje i uključivanje mladih znanstvenika na znanstveno istraživačkim projektima i aktivnostima od značaja za Grad Šibenik i Institut Ruđer Bošković, kao i otvraranju poslova u industriji, odnosno istraživačkim institucijama. Također, na ovaj način dvije institucije doprinose 'priljevu mozgova' kroz privlačenje mladih ljudi budućih znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.