Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC-ERIC

Nakon što je pozitivno ocijenjen od strane Međunarodnog znanstvenog i tehničkog savjetodavnog odbora (ISTAC), koji predstavlja jedno od upravljačkih tijela CERIC-a, Institut Ruđer Bošković uspješno sudjeluje u znanstvenim aktivnostima konzorcija od njegovog osnutka 2014. godine.
30.10.2017.
Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC-ERIC

Republika Hrvatska i službeno je postala punopravna članica Srednjoeuropskog konzorcija za istraživačke infrastrukture (CERIC), a odluka je potvrđena na Općoj skupštini te organizacije. Kao glavna partnerska institucija, Hrvatsku će u konzorciju CERIC – ERIC predstavljati Institut Ruđer Bošković, vodeća znanstveno – istraživačka institucija u našoj zemlji, i to sa svojim akceleratorskim sustavom Zavoda za eksperimentalnu fiziku.

U povodu punopravnog članstva Hrvatske u ovoj organizaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske imenovalo je državnog tajnika dr. sc. Tomu Antičića i predstojnika Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Milka Jakšića kao hrvatske izaslanike za Opću skupštinu konzorcija CERIC-ERIC.

Institut Ruđer Bošković u radu konzorcija sudjeluje od 2014. godine i to omogućavanjem pristupa tehnikama za karakterizaciju i modifikaciju materijala baziranih na ionskim snopovima. Ove tehnike dostupne su korisnicima iz zajednice zemalja koje čine konzorcij, a kao dopuna mogućnosti korištenja i drugih vrhunskih tehnika dostupnih znanstvenicima u ostalim partnerskim ustanovama u Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

Prof. Carlo Rizzuto, predsjednik Opće skupštine CERIC-a i dr. Jana Kolar, izvršna direktorica CERIC-a, uključujući i ostala upravljačka tijela konzorcija, s velikim entuzijazmom pozdravili su punopravno priključivanje Hrvatske i IRB-a ovoj organizaciji, uvjereni u dugotrajnu i uspješnu suradnju. „Za razliku od mnogih drugih znanstveno - istraživačkih međunarodnih konzorcija, u slučaju CERIC-ERIC-a, nacionalne članarine se koriste isključivo za financiranje troškova vlastitih partnerskih institucija, te stoga investirana sredstva ostaju u zemlji. Pri tom se svim znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja članica otvara besplatni pristup vrhunskoj znanstveno - istraživačkoj infrastrukturi konzorcija“, izjavio je dr.sc. Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Srednjoeuropski konzorcij za istraživačke infrastrukture (CERIC-ERIC) okuplja multidisciplinarne istraživačke infrastrukture otvorene korisnicima iz područja istraživanja materijala, biomaterijala i nanotehnologije. Kroz zajednički pristup, s međunarodnom recenzijom prijedloga eksperimenata, CERIC-ERIC omogućuje istraživanja, analizu i sintezu materijala korištenjem tehnologija baziranih na fotonima, elektronima, neutronima i ionima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.