Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska postala punopravni član kolaboracije MAGIC

3.6.2009.
Hrvatska postala punopravni član kolaboracije MAGIC

Na posljednjem sastanku Upravnog vijeća kolaboracije MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov) koji se održao na otoku Elbi, Italija, grupa hrvatskih znanstvenika jednoglasnom odlukom prihvaćena je u punopravno članstvo zahvaljujući potpori matičnih institucija znanstvenika: Instituta 'Ruđer Bošković', Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Rijeci te podršci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalne zaklade za znanost.

Hrvatska MAGIC grupa, formirana na inicijativu dr. sc. Daniela Ferenca, uz 'Ruđerove' znanstvenike dr. sc. Darija Hrupeca i dr. sc. Tihomira Surića, okuplja znanstvenike sa Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Dijanu Dominis Prester i Tomislava Terzića te dr. sc. Željka Antunovića, dr. sc. Nikolu Godinovića i dr. sc. Ivicu Puljka sa Sveučilišta u Splitu. Hrvatski su znanstvenici u jednogodišnjem probnom periodu radili na opažanjima, analizi podataka i razvoju novih metoda analize te osigurali dio sredstava za 10 milijuna eura vrijedan opservatorij. Uz hrvatske znanstvenike, kolaboraciju MAGIC čini više od 150 znanstvenika iz Njemačke, Italije, Španjolske, Švicarske, Poljske, Finske, Bugarske i SAD-a.

Teleskopi MAGIC, smješteni u opservatoriju Roque de los Muchachos, na kanarskom otoku La Palmi u Španjolskoj, najveći su Čerenkovljevi teleskopi na svijetu. Njima se opaža Čerenkovljava svjetlost koja u atmosferi stvaraju visokoenergijske kozmičke gama-zrake. Na taj način MAGIC opaža kozmičke izvore bitno različite od običnih zvijezda, primjerice pulsare (brzorotirajuće neutronske zvijezde) i aktivne galaktičke jezgre (unutar kojih su supermasivne crne rupe). Također, MAGIC traga za provalama gama-zračenja te pokušava indirektno opaziti tamnu tvar.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.