Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatski znanstvenik na čelu Svjetske akademije umjetnosti i znanosti

17.2.2012.
Hrvatski znanstvenik na čelu Svjetske akademije umjetnosti i znanosti

Akademik Ivo Šlaus i dr. sc. Danica Ramljak

Mobilnost znanstvenika prednost je na kojoj treba poraditi kako bi oni nesmetano mogli igrati ulogu ambasadora svoje zemlje u svijetu te promotora znanosti i njezine važnosti u društvu, rečeno je svečanosti u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održanoj danas u povodu izbora uglednog hrvatskog znanstvenika Ive Šlausa za predsjednika Svjetske akademije umjetnosti i znanosti.

Upravo tu dodatnu dimenziju mogućnosti intenziviranja sudjelovanja hrvatskih znanstvenika u svjetskim znanstvenim inicijativama otvara činjenica da je prvi puta jedan Hrvat postao predsjednikom te ugledne svjetske organizacije, a njezino sjedište za vrijeme trajanja njegova mandata prvi puta u povijesti seli u Republiku Hrvatsku, na taj institut.

"Suvremeni svijet je svijet veza i ovo je za Hrvatsku značajno upravo zbog tih veza koje se mogu razviti na temelju mojeg predsjedanja", kazao je Šlaus na svečanosti. "Sada je najvažnije hoće li se i u kojoj mjeri njima koristiti i svi drugi u Hrvatskoj", dodao je Šlaus, napomenuvši kako su putovi koji se na taj način krče na raspolaganju svima, a ne samo znanstvenicima te znanstvenim i umjetničkim institucijama.

To što je Hrvat predsjednik Akademije zapravo služi kao poticaj i toj i svim drugim institucijama i akademijama svijeta da svoje napore usmjere na pokušaj pronalaska odgovora na pitanja koja se trenutno tiču Hrvatske, kazao je. "Jedno od tih pitanja vrlo važnih za Hrvatsku ali i za cijeli svijet je pitanje niske stope zapošljavanja", napomenuo je.

Osnovana na inicijativu uglednih svjetskih intelektualaca i znanstvenika, među kojima i Alberta Einsteina, Svjetska akademija umjetnosti i znanosti jedna je od najprestižnijih nevladinih međunarodnih organizacija. Relativno mlada institucija, tek nešto starija od 50 godina, Akademija danas ima preko 600 članova iz 86 zemalja svijeta sa svih kontinenata, a među njezinim hrvatskim članovima su i predsjednik RH Ivo Josipović te bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Djelujući pod motom "predvodnik u mislima koje potiču na akciju", Svjetska akademija omogućuje politički neovisan forum za rasprave o vitalnim problemima čovječanstva i promicanje znanosti za općedruštvenu dobrobit. Glavno usmjerenje rada Akademije je unaprjeđenje ljudskog kapitala, pri čemu surađuje s nizom međunarodnih organizacija poput Rimskog kluba, Pugwash pokreta i Europske mreža lidera, te s nizom akademija znanosti i njihovih udruga kao sto je Udruga svih europskih akademija (ALLEA).

Šlausu je na imenovanju čestitala ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak, napomenuvši kako je riječ o vrhunskom znanstveniku, koji zna razmišljati o strateškim stvarima "koje su potrebne ne samo Hrvatskoj nego i cijelom svijetu". Njegovim imenovanjem Hrvatska i Institut Ruđer Bošković još su jednom stavljeni na visoko mjesto na znanstvenoj karti svijeta, kazala je Ramljak.

Ivo Šlaus (1931.) bavi se istraživanjima u nuklearnoj i medicinskoj fizici, fizici čestica i znanosti o znanosti. Dugogodišnji je suradnik Instituta Ruđer Bošković i član brojnih istaknutih institucija, među kojima i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Dobitnik je nagrade "Ruđer Bošković" 1962. i 1969., te Državne nagrade za životno djelo 2008. Autor je 369 publikacija. (HINA)

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.