Prijeđite na glavni sadržaj

IRB i Aquarium Pula potpisali Ugovor o suradnji

Jačanje dugogodišnjih zajedničkih aktivnosti između vodećeg istraživačkog instituta i najvećeg javnog akvarija u Hrvatskoj.
12.5.2020.
IRB i Aquarium Pula potpisali Ugovor o suradnji

Institut Ruđer Bošković (IRB) i Aquarium Pula d.o.o. nedavno su potpisali Ugovor o suradnji koji predstavlja ključni korak u jačanju istraživačkih kapaciteta u području očuvanja morskog okoliša, kako u Istri tako i šire.

Potpisivanjem ovog sporazuma potvrđene je snažna sinergije između IRB-ovog Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) i Aquariuma Pula, te postavljeno temelje za jačanje aktivnosti istraživanja morskog ekosustava, njegove zašite i očuvanja te podizanje svijesti javnosti.

U posljednjih nekoliko godina Aquarium Pula neformalno surađuje s CIM-om na brojnim područjima, uključujući i akcije očuvanja zaštićenih vrsta, poput plemenite periske i morskih kornjača, te aktivnosti povezane s istraživanjem čestica u morskom okolišu koje proizlaze iz antropogenih izvora kao što su nano- i mikročestice.

Aquarium Pula kroz dva desetljeća postao je najveći javni akvarij u Hrvatskoj. Zapošljava 23 djelatnika i bilježi impresivnih 180 000 posjetitelja u 2019. godine, a u svom postavu izlaže više od 250 morskih i slatkovodnih vrsta iz cijelog svijeta.

Važnost Aquariuma Pula u očuvanju zaštićenih vrsta potvrđuje osnivanje Centra za spašavanje morskih kornjača koji rehabilitira bolesne ili ozlijeđene jedinke iz priobalnih voda Hrvatske.

“Bez znanosti nema napretka. Ovaj sporazum predstavlja potvrdu smjernica razvoja konzervacijskih aktivnosti Aquarium Pula i novu znanstveno-istraživačku sinergiju koja će dati dodatnu vrijednosti usmjerenu ka očuvanju osjetljivih i ugroženih vrsta u koje, među ostalim, spadaju koralji, plemenite periske, morski psi i raže,” naglasila je dr. sc. Milena Mičić, direktorica Aquariuma.

Laboratorij za morsku nanotehnologiju i biotehnologiju izražava zadovoljstvo što je motivirao formalizaciju ove suradnje potpisivanjem Ugovora o suradnji koji će zasigurno otvoriti nove mogućnosti za zajedničke istraživačke i obrazovne aktivnosti, ali i buduća dostignuća na temelju bogatih resursa Jadranskog mora.

"Jačanje suradnje između dva važna dionika u području očuvanja morskog okoliša važan je korak u razvoju zajedničkih stajališta i pružanju jasnog i uvjerljivog doprinosa stvarateljima politika", komentirao je dr. sc. Daniel Lyons, voditelj laboratorija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.