Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je partner na NATO SPS projektu

6.5.2020.
IRB je partner na NATO SPS projektu

Prva konferencija NATO projekta 'Novel biological and physical methods for triage in radiological and nuclear (r/n) emergencies (BioPhyMeTRe)' koja je održana putem video konferencije od 22. do 24. travnja 2020. okupila je sudionike iz Italije, Kazahstana i Hrvatske. Ovom video konferencijom obilježen je službeni početak projekta finaciranog u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS) u ukupnoj vrijednosti 325.000,00 EUR za sve partnere. 

Projekt BioPhyMeTRe povezuje stručnjake iz tri zemlje u području retrospektivne dozimetrije u zajedničkom radu na razvoju i unaprjeđenju komplementarnih bioloških i fizikalnih metoda retrospektivne dozimetrije.

Nositelj projekta je talijanska Nacionalna agencija za nove tehnologije, energetiku i održivi gospodarski razvoj (ENEA), a uz IRB, partneri na projektu su i talijanski Institut za javno zdravstvo (ISS), te Institut za radijacijsku sigurnost i ekologiju (IRSE) Nacionalnog nuklearnog centra u Kazahstanu.

''Radiološki incidenti, koji uključuju terorističke napade, bilo da je riječ o radioaktivnim ili nuklearnim materijalima, rastuća su prijetnja sigurnosti. Individualna procjena doze zračenja koju su primile žrtve iznimno je važna za učinkovitu i brzu medicinsku obradu žrtava i za optimizaciju medicinskih kapaciteta u pogledu osoblja, opreme i prostora,'' objašnjava dr. sc. Nadica Maltar Strmečki, voditeljica hrvatskog tima i viša znanstvena suradnica u Laboratoriju za magnetske rezonancije Zavoda za fizičku kemiju IRB-a.

Klasične metode obrade nisu potpuno učinkovite zbog velikog broja nepouzdanih parametara i vremenski su vrlo zahtjevne. Zadatak hrvatskog tima jest unaprijediti i razviti brzu procjenu doze fizikalnom metodom koja koristi materijale iz okoline žrtve ili njezine osobne predmete poput maramica, cigareta, grickalica ili tekstila.

''Naš je cilj napraviti pouzdane kalibracijske krivulje sa smanjenim mjernim nesigurnostima, te poboljšanjima u brzoj procjeni primljenih doza.

Vjerujem da će rezultati ovog projekta stvoriti snažne temelje za jačanje međunarodne suradnje i platforme u području retrospektivne dozimetrije uz pomoću koje bi se bi se u relativno kratkom roku mogla napraviti procjena doze koju je primila žrtva iz dostavljenih materijala i krvi.

To je važno jer se na temelju dobro procijenjene doze može ubrzati primjena prikladne terapije na žrtvama, čime se povećava učinkovitost liječenja i vjerojatnost preživljavanja,'' ističe dr. Maltar Strmečki.

Uz dr. Maltar Strmečki s IRB-a u projektu sudjeluju Ina Erceg, doktorandica u Laboratoriju za biokoloide i površinsku kemiju te dr. sc. Maja Vojnić Kortmiš iz Nacionalnog umjernog laboratorija HMI/IRB-SSDL Sekundarnog standardnog dozimetrijskog laboratorija IRB-a.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.