Prijeđite na glavni sadržaj

Znanost za mir i sigurnost

11.4.2022.
Znanost za mir i sigurnost

Izvor: MVEP

Šezdesetak sudionika konferencije – znanstvenika i stručnjaka iz cijele Hrvatske te predstavnika različitih institucija, sastalo se u Zagrebu kako bi sagledali rezultate civilne znanstvene suradnje između Republike Hrvatske, NATO saveznika i partnerskih zemalja. Tijekom konferencije, sudionici su također razmijenili mišljenja o pokretanju potencijalnih novih aktivnosti u sigurnosnoj znanosti i tehnološkim inovacijama u skladu s hrvatskim istraživačkim prioritetima.

Konferenciju čiji je primarni cilj bio predstaviti NATO-ov program Znanost za mir i sigurnost (Science for Peace and Security ‒ SPS) zajednički su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjel za nove sigurnosne izazove NATO-a i Sveučilište u Zagrebu. Na konferenciji je predstavljen i novi javni poziv za prijavu projekata za financiranje iz programa SPS.

Konferencija je održana uživo u Dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te putem online streaminga.

U prvom dijelu programa, sudionicima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, pomoćnik glavnoga tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove David van Weel i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith.

Program konferencije nastavljen je izlaganjima znanstvenika. Tijekom konferencije, u predvorju Dvorane Blagoje Bersa održana je izložba postera i prezentacija nekoliko znanstvenih projekata koji se provode u okviru SPS programa.

Tom je prilikom ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo kako znanstvenici Instituta već skoro dva desetljeća aktivno sudjeluju u NATO SPS programu. Tako je u okviru ovog NATO-ovog programa, IRB do sada ostvario ukupno 8 projekata vrijednih preko 1,1 milijun eura.

dr. sc. David Matthew Smith

''U ovom trenutku naši znanstvenici aktivno su uključeni u 2 NATO SPS projekta vrijedna 150 tisuća eura. Riječ je o projektu 'BioPhyMeTRE: Nove biološke i fizičke metode za trijažu u radiološkim i nuklearnim (R/N) hitnim slučajevima' te projektu 'Poboljšanje sigurnosti na granicama i lukama (E-Sicure 2)'.

Projekt BioPhyMeTRe povezuje stručnjake iz tri zemlje u području retrospektivne dozimetrije u zajedničkom radu na razvoju i unaprjeđenju komplementarnih bioloških i fizikalnih metoda retrospektivne dozimetrije.

Naime, radiološki incidenti, koji uključuju terorističke napade, bilo da je riječ o radioaktivnim ili nuklearnim materijalima, rastuća su prijetnja sigurnosti. Individualna procjena doze zračenja koju su primile žrtve iznimno je važna za učinkovitu i brzu medicinsku obradu žrtava i za optimizaciju medicinskih kapaciteta u pogledu osoblja, opreme i prostora. Zadatak hrvatskog tima jest unaprijediti i razviti brzu procjenu doze fizikalnom metodom koja koristi materijale iz okoline žrtve ili njezine osobne predmete poput maramica, cigareta, grickalica ili tekstila.

Nadogradnja specijaliziranog detektora za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Projekt E-Sicure 2 drugi je projekt u okviru NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost, koji je dodijeljen dr. Capan i njezinom timu iz RBI Laboratorija za poluvodiče i to zahvaljujući izvrsnim rezultatima istraživanja prvog projekta.

''Kao dio ranijeg projekta E-Sicure 1, istraživački tim pod vodstvom dr. Capan, razvio je prototip neutronskog detektora na bazi silicij karbida za otkrivanje opasnog nuklearnog tereta u pomorskim lukama. Prototip se pokazao efikasnim prvenstveno za termalne odnosno spore neutrone. U sklopu novog projekta nadogradit će ovaj sofisticiran detektor za detekciju opasnog tereta i materijala kako bi bio osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake, te time povećati njegovu učinkovitost i proširiti primjenu,'' objašnjava dr. Smith.

Proračun projekta E-Sicure 2 iznosi 356.800 eura, a IRB  je dobio najveći udio u proračunu od čak 35 posto. Dva projekta, E-Sicure 1 i E-Sicure 2, projekti su u kojima je IRB direktor projekta.

NATO SPS program promiče dijalog i praktičnu suradnju zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja na temelju znanstvenih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene znanja. Više od 20 znanstvenika koji su tijekom 60 godina bili uključeni u ovaj program znanosti dobili su Nobelovu nagradu.

Konferencija je prvi puta održana u Republici Hrvatskoj kako bi se istraživači s hrvatskih sveučilišta i znanstvenih institucija upoznali sa svim detaljima prijave projekata te čuli izlaganja kolega koji već sudjeluju u SPS programu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.