Prijeđite na glavni sadržaj

IRB na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH

4.4.2017.
IRB na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH

Na nedavno održanom Danu otvorenih vrata s temom popularizacije STEM područja u Uredu predsjednice Republike predstavilo se oko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika, a među njima i znanstvenici IRB-a.

Nizom jednostavnih, a istodobno atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa koje inače izvode u školama, na festivalima znanosti, otvorenim danima znanstvenih i obrazovnih ustanova i na drugim popularizacijskim događanjima u okviru projekata ("Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja", "Ruđerov interaktivni laboratorij") Dr. Tomislav Portada objasnio je kemiju svjetlećih štapića i principe na kojima se njihov rad temelji.

Dr. Marija Matković prikazala je kako putem kemijskih procesa priređujemo potencijalne lijekove i ispitujemo njihovu interakciju s makromolekulama u organizmu. Biomolekularne interakcije su ključne u metaboličkim procesima, a istraživanje ovih interakcija je presudno u istraživanju lijekova.

DNA se ne nalazi samo u ljudima, nego u svim živim organizmima i može se izolirati iz svakog tkiva, a DNA je softver koji upravlja cijelim organizmom - hardverom. Izolirati DNA je relativno jednostavno, a dr. Adriana Lepur objasnila je postupak izoliranja DNA i demonstrirala ga na primjeru jagode.

Izlaganjem prethodno uzgojenih biljaka i kratkim pokusom dr. Dunja Šamec rastumačila je molekule poznate pod zajedničkim nazivom specijalizirani biljni metaboliti ili fitokemikalije koje su „odgovorne“ za upotrebu biljaka u liječenju bolesti, kozmetičkoj industriji, aromaterapiji i sl.

Prikazana je i Iskrena komora, razvijena na IRB-u, u kojoj je moguće vidjeti prolazak miona kroz atmosferu. Antonija Utrobičić (PMF) i Marinko Kovačić (FER) objasnili su okupljenima proučavanje kozmičkih zraka kao iznimno interesantno polje istraživanja koje nam daje uvid u postanak i sudbinu svemira, život i smrt zvijezda, svojstva crnih rupa te same fizikalne zakone.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.