Prijeđite na glavni sadržaj

Pokrenut projekt 'Istražujem svijet znanosti i inovacija'

21.3.2016.
Pokrenut projekt 'Istražujem svijet znanosti i inovacija'

Na Institutu Ruđer Bošković danas je započeo projekt 'Istražujem svijet znanosti i inovacija' koji je okupio preko pedeset nastavnika i učitelja. Na radionicama koje su za njih osmislili znanstvenici IRB-a sudionici su se, između ostalog, upoznali sa biohakerima, mjerili alfa i gama zračenje, radili na elektronskom mikroskopu te analizirali uzorke vode. 

Riječ je o projektu kojeg zajednički provode Zaklada znanje na djelu (ZZND) i Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao odgovor na nedostatak znanja o STEM zanimanjima (prirodnim i tehničkim znanostima, ICT tehnologiji, inženjerstvu i matematici), posebice programima i projektima profesionalne orijentacije za učenike koji bi ih usmjerili na mogućnosti koje nude karijere u STEM područjima. Upravo zato je ovaj projekt posebno usmjeren na nastavnike i učenike trećih razreda srednjih škola.

Statistika koja prati Hrvatsku posljednjih nekoliko godina nije ohrabrujuća. Hrvatska je na začelju ljestvice inovativnosti Europske unije, a taj negativni trend prati i stopa nezaposlenosti mladih. Naime, prema podacima EUROSTATA za drugo tromjesečje 2015., Hrvatska je, sa stopom od čak 43,1% nezaposlenih, bila među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti mladih, zajedno s Grčkom, Španjolskom i Italijom.

Razlog tome možemo tražiti, između ostalog, u neusklađenosti obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, kao i u nedostatku praktičnog učenja koje potiče kreativnost, znatiželju i istraživanje. Ovaj fenomen prati i činjenica da se tek mali postotak mladih odlučuje za karijere u STEM području, a sve više stručnjaka iz navedenih područja napušta Hrvatsku.

Kao odgovor na sve veći nedostatak STEM profesionalaca i brojna upražnjena radna mjesta, koja nisu popunjena unatoč visokoj stopi nezaposlenosti u ovim područjima diljem EU, Zaklada Znanje na djelu i Institut Ruđer Bošković pokrenuli su projekt 'Istražujem svijet znanosti i inovacija'.

''Projekt je osmišljen tako da učenici i nastavnici provedu dio vremena u laboratorijima s istraživačima i znanstvenicima, a da u drugom dijelu programa posjete tvrtke i institucije u kojima se slične metode i znanja primjenjuju u praksi.'' – objašnjava Daška Domljan, koordinatorica programa iz Zaklade znanje na djelu. 

''Ovaj zajednički projekt koncipirali smo u tri faze. U prvoj fazi koju smo danas započeli, na IRB-u smo za preko pedeset nastavnika i učitelja organizirali osam radionica u različitim područjima prirodnih znanosti, počevši od kemije, biologije, fizike, biomedicine, sve do istraživanja okoliša.

Tako su se pod mentorstvom naših znanstvenika nastavnici i učitelji upoznali s metodama mjerenja alfa i gama radioaktivnosti, naučili kako pravilno koristiti nomenklaturu, naučili smo ih kako analizirati uzorke vode, kako možemo izolirati DNK i reprogramirati je da proizvodi fluorescentni protein, pokazali smo im kako koristiti elektronski mikroskop, kako pronaći relevantne znanstvene informacije, kako funkcionira znanstveni pristup u svakodnevnom životu, te kako od pregršt kontradiktornih informacija koje su nam dostupne na Internetu razlučiti one istinite'' – objašnjava dr. sc. Vlatka Filipović Marijić s Instituta Ruđer Bošković.

U popodnevnim satima nastavnici su posjetili Zagrebačke otpadne vode (ZOV) gdje su mogli vidjeti kako se neke od metoda i rezultati istraživanja, s kojim su se jutarnjim satima upoznali na IRB-u, primjenjuju u praksi. ZOV je, napominje Daška Domljan, glavni partner ovog projekta.

Na isti način početkom svibnja IRB i Zaklada nastavljaju projekt s programom za učenike trećih razreda srednjih škola. Na čak devetnaest radionica učenici će pod vodstvom mentora raditi na mini znanstvenim projektima, a u popodnevnim satima posjetit će neke od vodećih farmaceutskih, ICT i biotehnoloških tvrtki kako bi vidjeli kako se znanost primjenjuje u industriji. Tvrtke koje će učenici posjetiti su: ZOV, Končar, INA, Xellia, Genos, Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' te Ericsson Nikola Tesla.

Već idućeg dana učenici će imati prilike pokazati što su naučili i to na Otvorenim danima IRB-a koji se održavaju u subotu 14. svibnja 2016.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.