Prijeđite na glavni sadržaj

IRB osniva prvi regionalni Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima

11.5.2011.
IRB osniva prvi regionalni Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima

Institut Ruđer Bošković (IRB) započeo je osnivanje prvog regionalnog Centra za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima u kojem će se raditi znanstvena istraživanja u području tumora i kroničnih degenerativnih bolesti. Ovim projektom Institutu će se otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovom boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ovakvih centara ima svega nekoliko. 

Danas na IRB stiže 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema – mini PET kamera za male laboratorijske životinje koja je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology (S&T) projekta financiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

IRB u osnivanju Centra surađuje sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju (ETH) iz Zuricha, koji ima dugogodišnju ekspertizu u području nuklearne molekularne dijagnostike na laboratorijskim životinjama i smatra se jednim od najboljih centara ovakve vrste u Europi. Suradnja s vrhunskim ekspertima iz Švicarske omogućit će uspostavu IRB-ovog Centra po svjetski kompetitivnim pravilima, edukaciju IRB-ovih znanstvenika na ETH-u, te znanstvenu suradnju s ciljem praćenja razvoja novih lijekova za tumore i kronične degenerativne bolesti.

Osnivanje ovog Centra logičan je slijed napora IRB-a da se nedavno nabavljeni ciklotron, koji omogućuje komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe PET/CT dijagnostike ljudskih tumora u Hrvatskoj, iskoristi za kompetitivna, moderna predklinička istraživanja koja će otvoriti mogućnosti za uspostavljanje suradnje s vodećim farmaceutskim kućama Europe.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.